Partij cheques 'piramidespel' ontvreemd

ROTTERDAM, 21 SEPT. Bij de politie in Alkmaar is aangifte gedaan van diefstal van ongeveer 65.000 betaalcheques. De cheques, met een totale waarde van bijna 20 miljoen gulden, waren afkomstig van deelnemers aan het eerder dit jaar opgeheven 'piramidespel'.

Dat heeft een woordvoerder van de Alkmaarse politie bevestigd. De cheques zouden al in augustus zijn gestolen uit een woonhuis in Alkmaar. De waardepapieren zijn ingevuld en ondertekend - soms al jaren geleden - door deelnemers aan het piramidespel van de stichting Coin Liberté. Enkele honderden van de gestolen cheques zijn inmiddels verzilverd.

Het piramidespel kende in zijn hoogtijdagen honderdduizend spelers, die volgens het principe van de kettingbrief een veelvoud van hun inleg hoopten te incasseren. Elke deelnemer had twee cheques van 300 gulden in bewaring gegeven bij Coin Liberté in de hoop later een bedrag van 4.800 gulden terug te verdienen.

Een langlopend justitieel onderzoek naar de aard van het piramidespel leidde eerder dit jaar tot de uitspraak van de rechtbank in Utrecht dat het een legaal behendigheidsspel is en geen gokspel. De publiciteit schrok echter zoveel deelnemers af, dat de organisatoren besloten het spel op te heffen.

De stichting Coin Liberté droeg de afwikkeling van de uitstaande verplichtingen over aan het administratiekantoor Argos in Bergen. De betaalcheques zouden door het bureau worden geretourneerd aan de eigenaren, maar werden naar nu blijkt in augustus ontvreemd. Het zou gaan om 35 schoenendozen vol cheques die waren opgeslagen in Alkmaar. Enkele dagen eerder werd al een deelnemerslijst gestolen uit een garage in Almere. Het is niet duidelijk waarom de cheques niet zijn vernietigd.

In de zaak zijn nog geen aanhoudingen verricht. Tegen het innen van ingevulde en ondertekende cheques is volgens de stichting Bevordering Chequeverkeer niets te doen. Wel wordt gedupeerden geadviseerd aangifte te doen bij hun bank. De Nederlandse Vereniging van Banken onderzoekt of zij de gedupeerden schadeloos kan stellen.