Ontvoering Heijn levert inspiratie voor film

AMSTERDAM, 21 SEPT. Regisseur Pieter Verhoeff heeft een film gemaakt naar aanleiding van de ontvoering van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn in 1987. Het televisiedrama De langste reis gaat over de twaalf uur die een kidnapper en een ontvoerde man samen doorbrengen.

“Je kunt duizend keer zeggen dat de film niet over de ontvoeringszaak van negen jaar geleden gaat”, zei Verhoeff gisteren na afloop van een persvoorstelling in het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. “Men blijft hem er toch mee associëren.”

De langste reis gaat op 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première. De VPRO-televisie zendt de anderhalf uur durende film op 29 september uit.

Het initiatief voor de film komt van Kees van Beijnum, die ook het scenario voor de film schreef.

Mr. W. Anker, advocaat van Ferdi E. die Heijn ontvoerde, overwoog vorig jaar juridische stappen tegen de film. Hij zag daar uiteindelijk van af. De kans op succes zou gering zijn. Anker heeft de film nog niet gezien maar wil dat zo snel mogelijk doen. Mogelijk wil hij alsnog maatregelen treffen.

De kidnapper van De langste reis heeft veel weg van Ferdi E, een werkloze ingenieur die zich gefrustreerd voelde. Hij ontvoerde de Ahold-topman bij zijn huis in Bloemendaal, waarna hij ruim twaalf uur door de bossen bij Renkum liep. Daarna schoot hij hem dood en begroef hem.

In de film is ontvoerder Gerard Mertens, gespeeld door Johan Leysen, ondanks twee succesvolle universitaire studies werkloos. Met de ontvoering van ondernemer Willem-Jan Schuyt, een rol van Eric van der Donk, wil hij laten zien dat hij wel degelijk succesvol kan zijn. (ANP)