Miljoenenlening Stork-Wärtsila

ZWOLLE, 21 SEPT. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft fabrikant Stork-Wärtsila Diesel (SWD) een lening van liefst miljoen gulden verstrekt voor de bouw van een nieuwe fabriek in Zwolle en de ontwikkeling van twee nieuwe dieselmotoren. De Fins-Nederlandse onderneming krijgt de lening om haar concurrentiepositie op de wereldmarkt te versterken.

Met de lening kan Stork-Wärtsila een flink deel van zijn bouwprogramma financieren. De nieuwe fabriek die eind dit jaar klaar moet zijn, kost alleen al 120 miljoen. De oude produktievestiging in Amsterdam wordt “gefaseerd” gesloten. Alles wordt overgebracht naar Zwolle, waar uiteindelijk zo'n negenhonderd mensen komen te werken. De joint-venture is voor veertig procent in handen van machinebouwer Stork en voor 60 procent eigendom van de Finse Wärtsila. (ANP)