Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Genoten van Prinsjesdag en vooral van de foto's de volgende dag. Die pet stond Uw oudste zoon leuk. Het maakt hem jong. In een van de kranten stond hij in de Gouden Koets zo over U heengebogen dat het net leek of hij de conducteur was die Uw kaartje knipte. Het blijft een vrolijk kereltje.

Even een welgemeend compliment voor Uw jurk en uiteraard Uw hoedje. Allebei in de kleur van de bekleding van Uw troon. Dat vond ik nou klasse. Dat is je op de juiste manier verdedigen tegen alle kritiek van de laatste tijd. U mag niks zeggen, maar U kunt tussen de regels door wel even laten zien hoe de verhoudingen liggen. Volgens mij wilde U met deze kleurencombinatie zeggen: Ik ben de troon. Voor mij was het glashelder en overduidelijk. Ook deze week ligt U nog steeds stevig onder vuur. Of je nou de Groene leest of Elsevier, aan alle kanten wordt U aangepakt en niet altijd zachtzinnig. Mijn vader zei altijd: 'Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten'. In Uw geval is dat niet moeilijk, daar U nooit kunt reageren. Maar toch denk ik dat U regelmatig briesend door Uw paleis loopt. Want er worden natuurlijk ook dingen gezegd die gewoon niet waar zijn. Of dingen die niet moeten uitlekken. Zo was het niet handig van die Van Mierlo om te verraden dat we op Uw verzoek een ambassade in Jordanië hebben geopend. U wilt de banden met de Husseintjes een beetje aanhalen, begrijp ik. Nou en? Daar heeft U recht op. Maar die Van Mierlo moet daar over zwijgen. Maar ja, het is al jaren bekend: Hans is een drinkertje en die kunnen moeilijk een geheim bewaren. Dus ik zou U willen aanraden: volgende keer nog voorzichtiger. Het lijkt me verschrikkelijk om dingen terug te lezen die niemand hoort te weten en dat alleen omdat minister 'flapuit' een beetje tegen een journalist heeft zitten kakelen. Bij Kok zal U daar geen last van hebben. Inmiddels heb ik wel begrepen dat U met Lubbers beter overweg kon? Is dat zo? Ik las zelfs dat Ruud op vrijdagmiddag, na zijn werk, wel eens naar het paleis reed om een borrel bij U te drinken. Is dat waar? En vond U dat leuk of ging U ook wel eens achter de radiator liggen, zodat hij U niet zag. Dat U tegen Claus zei: 'Daar heb je hem weer. Bukken!' Ik kan me toch een hoop vrolijkheid op vrijdagmiddag voorstellen, maar Ruud Lubbers op de borrel? Ik zou zo mijn weekend niet willen beginnen. Voor Kok hoeft U niet bang te zijn. Die gaat na zijn werk gewoon naar huis. Zoals het hoort.

Ik vond de troonrede wel lang dit jaar. Was hij ook langer of leek het zo? En wat is dat paarse kabinet tevreden met zichzelf. Niet te geloven. Wat mij betreft mag U volgend jaar best een paar van die zelfingenomen passages schrappen. Ik heb niet alles gehoord wat U zei, want ik was erg afgeleid door de dameshoedenparade. Prinsjesdag wordt zo langzamerhand een tweede Ascot. Heeft U Terpje gezien? Op een gegeven moment was ze lang in beeld en ik moet zeggen: indrukwekkend. U las iets voor over de toegenomen welvaart en ter illustratie bracht de regisseur Erica vol in beeld. Wel een minuut lang. Met die hoed op. En toen wandelden Uw woorden een beetje weg. En de lampenkap van Sorgdrager was nog erger. Die had een schotel op waarmee ze probleemloos zonder decoder Sport7 kan ontvangen.

Tot slot nog even Uw zus Margriet. Wilt U haar, als U haar spreekt, vragen wat zij met haar jurk bedoelde? Volgens mij kunnen dertig mode-academies op dat ding afstuderen. Wat zeg ik? Je kan er op promoveren. Heeft ze hem al uit?

Maar goed: afgelopen dinsdag heb ik met volle teugen genoten, zeker toen ik hoorde dat de VVD overweegt om de topinkomens tien procent minder te belasten. Dan zitten U en ik goed.

Ik wens U een week vol herfst in de ziel.

Uw broeder in de strijd tegen de aangeboren eenzaamheid

    • Youp van ’t Hek