KOZAKKENZWAARD

In Nederland heeft de Amerikaanse zanger Michael Jackson voor zover bekend geen politieke vrienden en het is dan ook onwaarschijnlijk dat hij voor zijn optreden volgende week in de Amsterdamse Arena een ontmoeting zal hebben met premier Wim Kok in het torentje, hoewel de kastelenliefhebber Jackson dit zeker op prijs zou stellen. Maar in Oost-Europa heeft hij vele vrienden.

Zo had hij woensdag een persoonlijk onderhoud van 25 minuten met de Poolse president Aleksander Kwasniewski en diens vrouw Jolante, toen hij in Warschau was voor een optreden in het kader van zijn HIStory-tournee.

Een paar dagen eerder, tijdens zijn verblijf in Moskou, kreeg de 'King of Pop' in zijn hotel bezoek van Andrej Korzjakov, de man die als hoofd van de lijfwachten van president Boris Jeltsin veel macht had tot hij in juni werd ontslagen. Korzjakov gaf Jackson een oud kozakkenzwaard, dat ooit door tsaar Nicolaas II aan een officier was geschonken wegens betoonde moed. “Ik aanbid uw muziek, ik ben uw werktuig met hartstocht”, schijnt Korzjakov te hebben gezegd. Het is Jackson overigens niet gelukt zijn kozakkenzwaard de Russisch-Poolse grens over te krijgen. De douane nam het in beslag, omdat Jackson niet had gezorgd voor de benodigde exporttoestemming.

Het Ghanese instituut voor muziek maakte deze week bekend dat Michael Jackson volgend jaar zal meedoen aan een mars die wordt gehouden ter viering van de 40-jarige onafhankelijkheid van het Afrikaanse land Ghana. Andere deelnemers zijn Michaels zus Janet Jackson, Madonna, Lionel Richie, Whitney Houston, Tina Turner en James Brown.