Indurain kan tempo niet aan en stapt af

CANGAS DE ONIS, 21 SEPT. In de dertiende rit van de Ronde van Spanje kwam er een einde aan de aspiraties van Miguel Indurain. Misschien luidde de zwarte dag van gisteren voor hem wel het einde van zijn loopbaan in. De vijfvoudig Tourwinnaar staakte op 24 kilometer van de finish in Cangas de Onis de strijd. Hij kon het tempo niet meer bijbenen en hield pal voor het rennershotel de benen stil.

Indurain was, zoals gebruikelijk, ter plekke kort in zijn commentaar. “Deze dingen gebeuren nu eenmaal”, zei hij. Om er beleefd aan toe te voegen: “Laat me eerst even douchen. Dan ben ik beschikbaar.” Toen hij even later weer verscheen, zei hij na de tijdrit van Avila last te hebben gekregen van een lichte verkoudheid. “Ik was niet echt ziek. Maar het werd er met de vochtige twaalfde rit niet beter op.”

“Ik had problemen met mijn ademhaling. Na de aanvallen van Rominger raakte ik achterop. Met de klim naar de Lagos nog te gaan, was het onzinnig verder te rijden. In overleg met mijn ploegleiders Ecchavarri en Unzue ben ik gestopt. Het ging niet meer.” Over zijn toekomst wilde Indurain nog niet speculeren. “Ik ga nu rusten en dan morgen naar huis. Meer kan ik niet vertellen omdat ik het zelf ook niet weet.”

Indurain kwam op ongeveer vijftig kilometer van de aankomst duidelijk in de problemen toen de bergen opdoemden en Rominger het tempo vooraan opschroefde. Hij consulteerde verscheidene malen de arts van de Banesto-ploeg. Knecht Herminio Diaz Zabala probeerde Indurain over het dode punt te helpen en sloeg op een gegeven moment zelfs zijn arm om de machteloze ex-topper heen. Maar de pogingen om Indurain op te peppen mochten niet baten. “Het is triest een groot kampioen zo te zien lijden”, zei ex-teamgenoot Pedro Delgado, die commentaar voor de Spaanse televisie gaf.

Laurent Jalabert won de zware bergetappe en Alex Zülle werd in dezelfde tijd tweede. De Zwitser behield daardoor zijn voorsprong van 1,13 op zijn Franse ploeggenoot en liep verder op de rest van het veld uit. Dufaux is derde op 5,24. De Nederlander Maarten den Bakker bleef bij de eerste twintig in het algemeen klassement. Hij finishte als 35e met een achterstand van ruim vijf minuten en staat nu zeventiende.