In zaak-Dutroux Politiechef opgepakt in België

BRUSSEL, 21 SEPT. In het onderzoek naar de Belgische kinderontvoerder Marc Dutroux heeft justitie van Neufchâteau een hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie van Charleroi in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt verdacht van heling en schending van het beroepsgeheim.

De hoofdcommissaris is niet onder arrest geplaatst, maar wordt wel ondervraagd door het Comité P, de instelling die toezicht houdt op de politiediensten. De man is de directe chef van hoofdinspecteur Georges Zicot, die eerder werd aangehouden in verband met de autozwendel van Dutroux. Hij zou Dutroux, die ook hoofdverdachte is in een ophefmakende zedenzaak, hebben geholpen bij autodiefstal en verzekeringsfraude.

Justitie van Neufchâteau hield onlangs een grootschalige huiszoeking bij 23 collega's en familieleden van Zicot. De nu in beschuldiging gestelde commissaris Vanderhaegen heeft Zicot steeds in bescherming genomen. Vanderhaegen zei dat zijn hoofdinspecteur het slachtoffer was geworden van de zogeheten guerre des flics (politie-oorlog), de concurrentiestrijd tussen de drie Belgische politiediensten. Collega's van de rijkswacht zouden een gevangene hebben omgekocht om Zicot te beschuldigen.

Om een einde te maken aan de politie-oorlog, die al sinds begin deze eeuw woedt en er toe heeft bijgedragen dat de ontvoerde meisjes An, Eefje, Julie en Mélissa niet op tijd werden teruggevonden, hebben de Belgische hoofdcommissarissen van de gerechtelijke politie gisteren voorgesteld een gezamenlijke dienst te vormen met de rechercheurs van de rijkswacht. De rijkswacht zegt echter niets te voelen voor dit voorstel.

Volgens de Vlaamse televisiezender VTM verdiende Dutroux veel geld aan de ontvoering van meisjes. Het station toonde gisteren een overzicht van geldstortingen op een van de bankrekeningen van Dutroux.

Daaruit blijkt dat Dutroux, die een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid genoot, geregeld vele duizenden guldens kreeg overgemaakt. Opvallend is dat veel geldstortingen kort voor of na een ontvoering plaatshadden, aldus de Vlaamse televisiezender.