ICG: verkiezingen ongeldig; Bosnië: 'meer stemmen dan er kiezers zijn'

SARAJEVO, 21 SEPT. Bij de verkiezingen in Bosnië heeft het aantal uitgebrachte stemmen het aantal geregistreerde kiezers overtroffen. Ze moeten daarom ongeldig worden verklaard. Dat heeft een groep onafhankelijke waarnemers, verenigd in de Internationale Crisisgroep (ICG), gezegd.

De IGC heeft zich al eerder uitgesproken voor een ongeldigverklaring van de verkiezingen in Bosnië, dit wegens de grootscheepse fraude met de kiezersregistratie.

De IGC kwam op basis van schattingen van de VN over het aantal geregistreerde kiezers en het aantal kiezers dat geen stem kan hebben uitgebracht tot de conclusie dat 103,9 procent van de geregistreerde kiezers daadwerkelijk heeft gestemd. “Hoogst conservatieve schattingen” geven volgens de ICG aan dat 2.431.554 mensen hun stem hebben uitgebracht voor de drie leden van het Bosnische staatspresidium. “Dat is 103,9 procent van het maximaal mogelijke aantal.”

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE heeft beloofd de beschuldigingen te bestuderen. De OVSE neemt de uiteindelijke beslissing over de geldigheid van de verkiezingen.

Eerder stelde de OVSE in verband met de fraude bij de kiezersregistratie de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië uit. Ze worden waarschijnlijk in de tweede helft van november gehouden. De andere verkiezingen - voor drie parlementen, het staatspresidium, de kantonraden en de hoogste leiding van de Servische Republiek in Bosnië - gingen wel door en werden op 14 november gehouden.

Gisteren werd in Sarajevo de uitslag van de verkiezingen voor het parlement van de Servische Republiek bekend. De regerende Servische Democratische Partij (SDS), de ultra-nationalistische partij die tot voor kort werd geleid door Radovan Karadzic, heeft 49 van de 83 zetels in het parlement veroverd. Ze kreeg 59 procent van de stemmen. De oppositionele Alliantie voor Vrede en Vooruitgang (SMP) kreeg ruim twaalf procent van de stemmen en veroverde daarmee elf zetels, de moslim-partij SDA (Partij van Democratische Actie) kreeg met bijna negen procent van de stemmen zeven zetels en de fel nationalistische Servische Radicale Partij SRS bezet met ruim zeven procent van de stemmen zes zetels. De radicalen en de SDS gaan waarschijnlijk samen regeren en hebben dan met 55 zetels een tweederde meerderheid in de regering van de Servische Republiek.

De zegevoerende SDS heeft zich gisteren ontdaan van een van haar scherpste critici, Predrag Radic, de burgemeester van Banja Luka. Radic, die bekend staat als een gematigde nationalist, scheidde zich eerder dit jaar van de SDS af en vormde een eigen partij, waarvoor hij bij de verkiezingen - vergeefs - uitkwam voor de functie van president van de Servische Republiek. Naast Radic werden nog vier gemeentelijke functionarissen vervangen. (Reuter, AP)