Favoriete zwerver

Bij het artikel 'Hebt u wat geld voor eten?' van Monica Metz op de Achterpagina 14 september, is een foto van een zwerver geplaatst van Rien Zilvold. Ik heb de behoefte het op te nemen voor deze zwerver, zijn foto hoort niet bij dit artikel. Het is Jimmy, en hij is absoluut geen uitvreter of handige opportunist.

Hij woont sinds jaar en dag met een supermarktkarretje vol troep in de buurt van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, de laatste tijd heeft hij een vaste stek in het portiek van Hema Ferdinand Bol. Jimmy vraagt nooit om geld. Hij ligt vaak te slapen, en als hij wakker is zit hij vaag voor zich uit rare liedjes te zingen of onduidelijke grappen te maken. Hij is nooit opdringerig, kwaadaardig of agressief. Je ziet hem soms kleine klusjes doen op de markt, of bij de bloemenstal op het pleintje.

Hij is mijn favoriete zwerver en de enige in zijn soort die ik wel eens geld geef zonder dat hij erom heeft gevraagd.

    • Franka van der Loo