Eervol verlies van schakers tegen Engelse ploeg

JEREVAN, 21 SEPT. De Nederlandse mannenploeg is er op de 32ste schaakolympiade in Jerevan niet in geslaagd af te rekenen met Engeland. Toch viel de nederlaag van 2,5-1,5 in de vijfde ronde niet echt tegen, want op eerdere Olympiades wonnen de Engelsen met aanzienlijk ruimere cijfers van Nederland.

Jan Timman, goed in vorm in Jerevan, speelde een belangwekkende partij voor de theorie en maakte met zwart in het Open Spaans gemakkelijk remise tegen Short. Aan het tweede bord kwam Louk van Wely, die tot nog toe als enige Nederlander in alle duels werd opgesteld, dicht bij de winst in zijn partij tegen Adams. Een slordige afwikkeling betekende het verschil tussen winst en remise. Paul van der Sterren zag een optimistische winstpoging tegen Speelman bijna bestraft, maar redde in het eindspel het halve punt. Alleen Friso Nijboer verloor. De debutant kwam tegen Sadler al slecht uit de opening.