Deelscores dit jaar het mooist

Sinds jaar en dag registreert Bridge Magazine IMP fraaie spellen van Nederlandse spelers. Besluit redacteur Max Rebattu deze handen in zijn rubriek op te nemen, dan dingen ze automatisch mee in de Meerstaete Consultants Competitie voor het spel van het jaar.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ten kantore van het outplacement bureau uit Hoofddorp zijn onlangs de prijswinnaars gehuldigd van het seizoen '95-'96. Hieronder ziet u de winnende spellen bij het af- en het tegenspel. Het bijzondere deze keer was dat het in beide gevallen om deelscores ging.

De hoofdprijs voor het afspel ging naar de Utrechter Wubbo de Boer, lid van het fameuze Nederlandse team dat in 1993 de Bermuda Bowl won. Tijdens het Cap Volmac Wereldtop Toernooi van 1996 in Den Haag zat de bridgejournalist Henk Willemsens te kijken bij De Boer, die een 3Harten op werkelijk miraculeuze wijze thuisbracht:

West gever Noord OW kw. Schoppen H9865 Harten V543 Ruiten A4 Klaver 102WestOost Schoppen 43 Schoppen VB72 Harten H108 Harten B7 Ruiten 53 Ruiten HV102 Klaver AB9743 Klaver H65Zuid Schoppen A10 Harten A962 Ruiten B9876 Klaver V8West Noord Oost Zuid Muller De Boer pas pas 1Ruiten pas 2Klaver dbl pas 3Harten pas pas pas De Boer-Muller, die in het toernooi op een prachtige derde plaats eindigden, speelden tegen de Chinezen Fu en Wang. Niet-kwetsbaar tegen kwetsbaar durfde noord, Bauke Muller, het wel aan om op 2Klaver een informatiedoublet te geven. Met zijn sprong naar 3Harten inviteerde zuid, Wubbo de Boer, zelfs nog voor de manche. Noord, die voor zijn bieden niets meer over had, ging op dit aanzoek begrijpelijkerwijs niet in. Het thuisbrengen van 3Harten was nog een hele klus. West kwam uit met Ruiten5. De Boer nam met RuitenA in dummy en begon de schoppen te ontwikkelen: SchoppenA, SchoppenH en schoppen na. Toen oost bekende met SchoppenV gooide de leider uit zijn hand Klaver8 weg ('loser-on-loser'). Oost incasseerde RuitenH en kon het contract nu down spelen door ook KlaverH te incasseren en SchoppenB na te spelen. Dan promoveert Harten10 bij west tot downslag. Met dichte kaarten niet makkelijk te zien voor de Chinese oost, want na RuitenH speelde hij HartenB na, die doorliep naar wests HartenH. Deze kon het contract nog steeds down spelen door een kleine klaveren naar de heer van zijn partner te spelen, waarna schoppennaspel alsnog een extra troefslag doet promoveren. West vervolgde echter met Harten8, die De Boer won met Harten9. De positie waar alles om draait was nu:

Noord Schoppen 98 Harten V5 Ruiten - Klaver 102WestOost Schoppen - Schoppen B Harten 10 Harten - Ruiten - Ruiten V10 Klaver AB974 Klaver H65Zuid Schoppen - Harten A6 Ruiten B98 Klaver V Het lijkt erop dat de leider nog steeds twee slagen moet verliezen, De Boer vond echter deze briljante oplossing. Hij speelde Ruiten8 en troefde die in dummy met Harten5, terwijl west niet beter kon doen dan een klaveren afgooien. Er volgde Schoppen8 getroefd door HartenA. West ruimde weer een klaveren op. Nu werd Ruiten9 getroefd met HartenV. Dit maakte weliswaar Harten10 bij west hoog maar dat deerde de leider niet. Uit noord kwam de vrije Schoppen9, waarop in zuid KlaverV verdween. Wat moest de arme Chinese west doen met Harten10 en KlaverAB? Als hij troeft met Harten10, dan maakt zuid tot slot Harten6 en RuitenB, Troeft west niet dan kan zuid een klaveren troeven met Harten6 en dat is dan zijn negende slag, want west moet nog bekennen.

De hoofdprijs in het tegenspel ging naar Anton Maas uit Amstelveen. De toenmalige bridgemedewerker van De Volkskrant, Toine van Hoof, ontdekte het spel in 1995 op het Europees Kampioenschap in Vilamoura, Portugal tijdens de wedstrijd Nederland-Polen:

West gever Noord Allen kw. Schoppen 104 Harten 94 Ruiten AVB2 Klaver HB1042WestOost Schoppen 87 Schoppen VB6 Harten V1062 Harten AH53 Ruiten 64 Ruiten H1075 Klaver V9873 Klaver A5Zuid Schoppen AH9532 Harten B87 Ruiten 983 Klaver 6

West Noord Oost Zuid Kirchhoff Gwarys Maas Lasocki pas 1Ruiten 1SA 2Schoppen pas pas pas

Tegen 2Schoppen kwam Erik Kirchhoff uit met Ruiten6 en Anton Maas nam RuitenV met RuitenH. Wat moest hij naspelen? Maas vond de enige kaart waarmee zelfs de beroemde Krzysztof Lasocki het contract niet meer kon maken: Ruiten10! Aan de andere kant zat Enri Leufkens ook in 2Schoppen. Hier vervolgde Balicki in slag twee met HartenH en speelde daarna sluw Schoppen6. Leufkens liet zich niet in de luren leggen en liet de slag lopen naar Schoppen10 en maakte zijn contract. Overigens kon de leider ook SchoppenA leggen en meteen klaveren naar de tien spelen. Op KlaverH kan dan een harten weg.