Besluit over inhoud RTL5 is uitgesteld

HILVERSUM, 21 SEPT. Het besluit of RTL5 wordt omgevormd tot een nieuws- en informatiezender is uitgesteld. De aandeelhouders van de Holland Media Groep (HMG), waarvan RTL5 deel uitmaakt, willen meer informatie over de plannen voordat ze hun fiat geven.

Op welke punten nadere vragen zijn gesteld, kon de woordvoerder van HMG gisteren niet zeggen. De aandeelhouders (Veronica, het Luxemburgse mediaconcern CLT en VNU) willen volgens hem “een zorgvuldige afweging maken”.

De omvorming van RTL5 is een rechtstreeks gevolg van het ingrijpen van Europees Commissaris Van Miert bij HMG eerder dit jaar. Met RTL5 als algemene zender en verder RTL4 en Veronica beschikt HMG in de ogen van Brussel over een te dominant aandeel in de Nederlandse televisiemarkt. Volgens de plannen zal RTL5 per 1 januari ook achter de decoder verdwijnen. Reclame zal nog slechts voor 50 procent de zender moeten bekostigen. De andere helft moet uit abonnementen worden betaald.

De “herpositionering” van een zender gaat echter met grote kosten gepaard. Bovendien is onzeker of er op korte termijn al breed verspreid decoders in het land beschikbaar zullen zijn om RTL5 in een nieuw jasje zichtbaar te maken.