Algerijnse zanger vermoord

ALGIERS, 21 SEPT. Moslim-fundamentalisten hebben in de stad Constantine in het oosten van Algerije de populaire zanger Boudjemaa Bechiri, beter bekend als Cheb Aziz, ontvoerd en vermoord.

De 28-jarige zanger was in de nacht van woensdag op donderdag door vier gewapende mannen ontvoerd na een optreden bij een huwelijk. Zijn lichaam werd gisteren in het centrum van Constantine teruggevonden. De verantwoordelijkheid voor de moord is niet opgeëist, maar de regering sprak bij de bekendmaking van de moord van 'terroristen', de gebruikelijke omschrijving voor moslim-fundamentalisten. Zij verafschuwen muziek en beschouwen die als een vorm van amusement die de gelovigen van de koran vervreemdt. In sommige delen van Algerije, waar de invloed van de islam het sterkst is, wordt helemaal geen muziek meer ten gehoren gebracht op openbare plaatsen of bij huwelijken. Ook cineasten, toneelspelers, toneelregisseurs, schrijvers en intellectuelen vormen regelmatig het doelwit van fundamentalisten. Een van de gewelddadige islamitische groepen, het Islamitisch Front van de Gewapende Jihad, heeft zich zelfs geheel gespecialiseerd in moorden op intellectuelen en vertegenwoordigers van de amusementswereld. De chef van deze groep werd onlangs met vijftien medestanders in een tweedaags gevecht met militairen gedood.

Cheb (de jonge) Aziz was een geliefde vertolker van de rai, een mengeling van Westerse en Arabische muziek, met doorgaans sentimentele teksten.

Cheb Aziz is de vierde zanger die in Algerije is vermoord sinds het begin van het gewapende conflict tussen groepen islamitische fundamentalisten en het leger in 1992 - een conflict dat naar schatting 50.000 mensen het leven heeft gekost. Liederen van Cheb Aziz zijn regelmatig op de radio ten gehore gebracht, als gevolg waarvan hij nationale bekendheid genoot. (AFP)