Agressie tegen plaquettes

JERUZALEM, 21 SEPT. De marmeren plaquettes ter ere van koning Hussein van Jordanië, die deze week voor de derde maal in het voorportaal van de Rotskoepel-moskee in Oost-Jeruzalem werden aangebracht, zijn gisteren weer stukgeslagen. Op deze plaquettes wordt Hussein geëerd voor de door hem gefinancierde restauratie van de Rotskoepel-moskee.

Gistermiddag werden acht bewakers van de Waqf, de stichting die moskeeën beheert en die in Jeruzalem nog steeds door Jordanië betaald wordt, overvallen door een groep mannen. Ze werden met messen bewerkt en zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Enkele dagen geleden werden de twee plaquettes opnieuw ingemetseld, ditmaal boven manshoogte, nadat zij reeds twee maal tevoren door 'onbekenden' waren vernield. Achtergrond van deze agressie tegen de marmeren stenen is het conflict tussen Yasser Arafat en koning Hussein over de vraag wie van hen de Haram el-Sharif mag beheren. Deze is, na Mekka en Medina, de heiligste plaats van de islam, omdat de Profeet Mohammed van hieruit naar de hemel vloog.

Hussein, rechtstreeks afstammeling van Mohammed, ziet zichzelf namens alle moslims als de hoeder van deze heilige plaats, die voor Arafat deel uitmaakt van de toekomstige Palestijnse staat, met Jeruzalem als hoofdstad.