Zuid-Korea kaart incident aan bij de VN

SEOUL/WASHINGTON, 20 SEPT. Zuid-Korea zal de VN-Veiligheidsraad vandaag inlichten over het 'infiltratie'-incident waarbij een Noorkoreaanse onderzeeboot afgelopen woensdag strandde voor de kust van Kangnung. Tot dusver zijn de lijken van elf opvarenden gevonden, zijn zeven Noordkoreaanse indringers doodgeschoten en is er één gevangen genomen.

Volgens een vanochtend uitgegeven verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken in Seoul zal de Zuidkoreaanse ambassadeur bij de VN, Park Soo-Gil, vandaag ook bij secretaris-generaal Boutros-Ghali van VN de Zuidkoreaanse bezorgdheid overbrengen over de gebeurtenissen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft inmiddels “alle partijen” in Korea opgeroepen verdere provocaties te voorkomen. Christopher deed dat gisteren op een persconferentie in Washington. Hij zei dat gebeurtenissen “vanzelfsprekend” zorgen baren, maar dat nog zo weinig bekend is over de feitelijke omstandigheden dat niet nu al een uitspraak gedaan kan worden over de consequenties voor de relatie met Noord-Korea.

Intussen zetten het Zuidkoreaanse leger en de politie hun grootscheepse zoektocht in de omgeving van Kangnung naar nog meer opvarenden van de Noordkoreaanse onderzeeër voort. Volgens de laatste berichten zouden er meer dan twintig Noordkoreanen aan boord zijn geweest, van wie wordt vermoedt dat ze de opdracht hadden te infiltreren in Zuid-Korea. Het Zuidkoreaanse ministerie van defensie heeft vanochtend eerder door de televisie verspreide berichten ontkend dat bij een nieuw vuurgevecht nog eens vier Noordkoreanen zouden zijn gedood.(AFP,AP, Reuter)