'Ze pakken de gemakkelijkste'

De Rotterdamse politie en tal van andere diensten vielen deze week een tiental horecagelegenheden binnen. Vier moesten hun deuren sluiten. Coffeeshophouder Amrani is het er niet mee eens. “Aan die vier dealerspanden verderop doen ze ook niks.”

ROTTERDAM, 20 SEPT. In zijn kleine coffeeshop aan de J. van Geelstraat in Rotterdam West staat E.L. Amrani verslagen achter de bar. “Ze hebben hier misschien vier stukkies stuff gevonden. Alles is overhoop gehaald, het was één grote rotzooi.” Zijn vrienden aan de bar knikken instemmend. “Ik vind het best dat de politie controleert”, vervolgt Amrani. “Maar dit slaat nergens op, het leek wel een overval.”

Amrani is een van de vier eigenaren van horecagelegenheden die tijdens een grootscheepse politiecontrole deze week te horen kregen dat hij zijn zaak per direct moet sluiten. Hoewel de Rotterdamse politie dit soort acties vaker houdt, was de omvang dit keer ongekend. Tien horecagelegenheden werden grondig doorgelicht door een 96-koppig team van politie en andere diensten zoals de douane, bedrijfsverenigingen, de belastingdienst en volkshuisvesting. In totaal werkten veertien overheidsdiensten aan de actie mee. “We wilden orde op zaken stellen”, zegt een woordvoerder van de politie.

Voor Amrani kwam de boodschap dat hij zijn coffeeshop moet sluiten omdat hij geen vergunning heeft, als een volslagen verrassing. “En ik nog denken dat ze de vergunning kwamen brengen die ik drie maanden geleden had aangevraagd en al had betaald”, zegt Amrani. “In plaats daarvan krijg ik een inval.”

De 24-jarige eigenaar hoorde dinsdag dat hij die vergunning wel kan vergeten - vanwege zijn strafblad. Dat kreeg Amrani nadat hij, naar eigen zeggen, een overvaller met geweld uit zijn zaak 'verwijderde'. Zijn strafblad heeft hem èn de politie de afgelopen twee jaar nooit in de weg gezeten, maar nu hij een nieuwe vergunning moet aanvragen, blijkt het een probleem te zijn.

Bij de controle afgelopen week bleken negen van de tien bedrijven niet in orde. In vier gelegenheden werd de opiumwet overtreden en vijf zaken bleken zonder vergunning alcoholhoudende dranken te verkopen. Tevens werden tijdens de actie dertien illegalen aangetroffen en bleek een bezoeker in één van de café's in het bezit van een halve kilo cocaïne.

In tegenstelling tot Amrani's coffeeshop zien de andere zaken die op last van de politie dicht moesten er donker uit. 'Sorry, gesloten', staat op een wit A-viertje op het raam van een coffeeshop aan de 's-Gravendijkwal. In de kroeg er schuin tegenover zijn de lichten ook gedoofd. Gisteren kreeg de eigenaar van deze zaak de uitslag van een controle-actie een paar maanden geleden: één jaar dicht. In dit café nam de politie ruim twaalf kilo softdrugs, twee kogelvrije vesten en diverse busjes traangas in beslag.

Drie van de vier zaken die dinsdag moesten sluiten, zijn coffeeshops. De vierde is de vermaarde sexbioscoop Rex aan de Middellandsstraat. De politie vond daar zeven illegale vrouwen uit Oost-Europa. Ook werd in de bioscoop een illegale gokkast aangetroffen.

“Er is een hoop mis in de horeca”, vindt M. Schuijf die al elf jaar café Easy aan de C. de Vrieselaan drijft. “Maar dat heeft ook met deze buurt te maken. Veel drugs.” Ze wijst naar de coffeeshop aan de overkant. “Daar hebben ze hard-dope gevonden. Daarom zijn ze dicht.”

Ondanks het feit dat ze zelf aan de controle ontkwam, vindt ze dat de acties er hard aan toe gaan. “Veel zaken zonder vergunning worden al jaren gedoogd. Nu worden ze steeds strenger. Als je niet de juiste vergunning hebt of als je register niet helemaal blanco is, gooien ze je zo dicht.”

Amrani heeft een advocaat in de arm genomen om het besluit van de politie aan te vechten. “Ik ben niet van plan om dicht te gaan. Ze pakken gewoon de gemakkelijkste. Verderop in de straat zitten vier dealerspanden, daar doen ze niets aan.”