VTN wordt The Greenery

De groente- en fruitveiling VTN gaat voortaan door het leven onder de naam The Greenery International. De nieuwe naam voor de onderneming die dit voorjaar officieel ontstond uit negen tuinbouwveilingen, moet aangeven dat de afzet van de groenten, fruit en champignons op een nieuwe, moderne leest wordt geschoeid, aldus directeur W. van der Mee.

Ondanks het feit dat Duitsland de grootste afnemer is van Hollandse groenten en fruit, is gekozen voor een Engelse naam wegens de internationale uitstraling. “En ook met name in Duitsland scoort de naam hoog”, aldus Van der Mee, die zich baseert op enquêtes onder proefpersonen. Er komt overigens geen Nederlandse vertaling voor. Op 25 oktober heffen de betrokken groente- en fruitveilingen zich daadwerkelijk op.

Het nieuwe bedrijf blijft eigendom van de circa 10.000 telers. Ze hebben zich daarvoor verenigd in de nieuwe coöperatie Voedingstuinbouw Nederland. De Limburgse veiling ZON, de één na grootste groenteveiling van Nederland, en de grote fruitveiling in Geldermalsen doen niet mee in het superconcern. Maar dat gaat in de toekomst zeker alsnog gebeuren, aldus VTN-voorzitter C. Veerman, zeker wat betreft ZON. “De kans is 100 procent, maar u moet mij niet aan een termijn binden.” Volgens de coöperatiebestuurder zijn er contacten met ZON, maar vooralsnog geen formele besprekingen over fusie.

Mega-veiling The Greenery wil op korte termijn alle klokken van de bestaande veilingen aan elkaar koppelen, zodat voor elk product op een ogenblik slechts één afzetprijs geldt. Ook is een reorganisatie van de gezamenlijke veilingen op komst. Daarbij wordt het sluiten van sommige vestigingen niet uitgesloten, aldus directeur G. van Oosten. Medio oktober of november maakt de veiling een nader plan bekend.