Vijf doden bij strijd Z-Libanon

JERUZALEM/ SIDON, 20 SEPT. Twee Israelische militairen en drie strijders van de pro-Iraanse Libanese organisatie Hezbollah zijn gisteren gedood bij een treffen in het centrale deel van de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Acht Israeliërs werden gewond bij wat begon als een hinderlaag van Hezbollah.

De Israelische luchtmacht en artillerie voerden onmiddellijk vergeldingsaanvallen uit op installaties van Hezbollah in Zuid-Libanon. De VN-vredesmacht ter plaatse telde meer dan 550 Israelische granaten. Deze aanvallen werden door Hezbollah weer betiteld als schending van het staakt-het-vuren van 26 april, dat een eind maakte aan een grootscheepse Israelische actie tegen de fundamentalistisch-shi'itische organisatie. Volgens dat bestand moeten beide zijden zich onthouden van aanvallen op burgers.

De Israelische premier Netanyahu ontkende later dat Hezbollah erop uit is een militaire escalatie uit te lokken. Volgens hem is de situatie aan de noordelijke grens niet fundamenteel gewijzigd, “en onze defensie evenmin”. De coördinator van de Israelische activiteit in Libanon, Uri Lubrani, daarentegen verwachtte verdere Hezbollah-activiteit, overigens met name op instigatie van Iran. Recente spanningen met Syrië, dat eveneens veel invloed op Hezbollah heeft, zouden weer minderen. (AFP)