Uitstel begin VN-tribunaal voor Rwanda

ARUSHA, 20 SEPT. Het eerste proces voor het Rwanda-tribunaal, dat donderdag in de Tanzaniaanse stad Arusha zou beginnen, wordt waarschijnlijk uitgesteld. De voorzitter van het tribunaal, de Senegalese rechter Laïty Kama, kan wegens gezondheidsproblemen pas dinsdag in Arusha zijn.

Niet bekend

De eerste verdachte die voor het tribunaal is gedaagd, is Jean-Paul Akeyesu, een voormalig burgemeester. Hij wordt beschuldigd van volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Zijn advocaat, de Belg Johan Scheers, protesteerde dinsdag tegen het slechte functioneren van het tribunaal en de minachting die het voor de rechten van de verdediging zou hebben getoond. Hij wil alleen naar Arusha komen voor de bespreking van de procedurefouten.Het Rwanda-tribunaal is ingesteld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en heeft de taak de daders van het bloedbad in 1994 in Rwanda te berechten. (AFP)