Topschaatsers positief over aanbod KNSB

DEN HAAG, 20 SEPT. De KNSB en de sponsors van de schaatsbond hebben de rebellerende schaatsers Martin Hersman, Gianni Romme en Jeroen Straathof gisteren een financieel voorstel gedaan. De drie schaatsers moeten dan wel afzien van de naam van een privé-sponsor op hun schaatspak. Ze hebben een week bedenktijd gekregen om te beslissen of ze terugkeren in de kernploeg.

Ook Annamarie Thomas zal zich beraden over het aanbod dat gisteren tijdens een vier uur durend crisisberaad met alle betrokkenen op tafel is gekomen. Nederlands beste schaatsster kan uit diverse alternatieven kiezen, onder meer de nieuwe ploeg van haar vriend Bart Veldkamp. Zij laat echter de aanwezigheid van coach Ab Krook bij de bond zwaar wegen.

In het Haagse kantoor van hoofdsponsor Aegon vielen gistermiddag harde woorden. Er werd een hoop oud zeer uitgepraat en de schaatsers namen geen blad voor de mond. Jarenlang voelden zij zich door de bond niet serieus genomen. Het nieuwe bestuur-Schenk beloofde beterschap, maar een afwijzende brief op het verzoek van de rijders om met de naam van een privé-sponsor op het schaatspak te mogen verschijnen, schoot opnieuw in het verkeerde keelgat. Hersman, Romme en Straathof stapten afgelopen weekeinde uit de kernploeg, Thomas kondigde haar vertrek aan.

Op verzoek van de KNSB heeft de Internationale Schaats Unie de sponsorregels verruimd en een derde sponsornaam toegestaan bij internationale wedstrijden. Aegon eist echter dat er tot 1998, wanneer het contract met de bond en het verzekeringsbedrijf afloopt, geen extra reclame-uitingen op het pak verschijnen. De bond ontvangt jaarlijks drie miljoen gulden van Aegon dat op jaarbasis 70.000 gulden investeert in de opleiding van elke rijder.

Intussen is het de topschaatsers duidelijk geworden dat de geldschieters niet in de rij staan. Misschien dat er daarom wel optimisme bestond bij KNSB-voorzitter W. Schenk. “Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid denk ik dat we tot elkaar komen”, verkondigde hij. De gedupeerde kernploegcoach Henk Gemser zei echter “dat het nog alle kanten op kan”. De schaatsers zullen de komende dagen de markt op gaan en kijken wat de commercie hen te bieden heeft. “We hebben een half miljoen nodig”, bekende Martin Hersman met enige twijfel in zijn stem. “Een terugkeer onder goede voorwaarden zou ons niet slecht uitkomen. De faciliteiten van de bond kunnen we moeilijk zelf realiseren.” Daarom probeerden de rijders het nieuwe aanbod zo positief mogelijk te benaderen. “Er is ons een redelijk voorstel gedaan”, aldus lange afstandsspecialist Gianni Romme.

De drie dissidente rijders hebben elkaar volgens Hersman plechtig beloofd bij elkaar te blijven. Mannencoach Gemser maakte gisteren van de gelegenheid gebruik te pleiten voor een topsportsectie binnen de schaatsbond. Het belangrijkste aanspreekpunt hiervoor was afwezig in Mariahoeve: Ard Schenk. Het bestuurslid technische zaken ontliep de zoveelste rel in de schaatswereld dank zij een vakantie.