Thuisbevallen niet mogelijk in Zeeland

GOES, 20 SEPT. Op Noord-Beveland is het binnenkort niet meer mogelijk om thuis te bevallen. De vier huisartsen met een praktijk aldaar dragen de bevallingen over aan de verloskundigenpraktijk in Goes. Reden hiervoor is dat de huisartsen maar zeven of acht bevallingen per jaar doen. Dat is te weinig om hun vaardigheid op peil te houden.

Een maatschap van drie verloskundigen in Goes heeft de bevallingen overgenomen. Volgens maatschaphouder J. Stevens was het niet langer verantwoord om artsen met te weinig ervaring verlossingen te laten uitvoeren. De afstand tussen Goes en Noord-Beveland is echter te groot om nog thuisbevallingen uit te kunnen voeren. “We moeten binnen vijftien minuten ter plaatse kunnen zijn, of in geval van calamiteiten in het ziekenhuis te Goes.” Stevens vindt het jammer dat er nu geen keuzevrijheid meer is voor aanstaande moeders. “Ik ben zelf een voorstander van thuisbevallen. Maar praktisch is het niet haalbaar. We hebben de bevallingen overgenomen met de voorwaarde dat vrouwen in het ziekenhuis van Goes hun kind ter wereld brengen.”

De onmogelijkheid in Noord-Beveland thuis te bevallen staat in contrast met het kabinetsbeleid om het thuisbevallen te bevorderen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt dit probleem wel vaker voor op het platteland. “Ze moeten regionaal een oplossing vinden”, aldus een woordvoerder.

M. Weststrate, directeur van het districtskantoor van de Landelijke Huisartsen Vereniging in Zeeland, wijt het probleem aan het feit dat verloskundigen zich vaak vestigen in steden. Het beleid van Volksgezondheid werkt zijn inziens niet. Uit cijfers blijkt dat het thuisbevallen daalt.