Strengere arbitrage en nieuwe spelregels in hockeycompetitie

ROTTERDAM, 20 SEPT. Een week voordat de mannen van start gaan, beginnen de vrouwen zondag aan de reguliere hockeycompetitie. De eerste speelronde in de hoofdklasse staat grotendeels in het teken van de veranderde spelregels. Een van de belangrijkste wijzigingen, het afschaffen van de buitenspelregel, zal naar verwachting het aantal doelpunten vergroten.

Daarnaast doet de zogenoemde 'drie-puntenregeling' dit seizoen haar intrede in de hoogste hockeyafdeling. Een overwinning zal worden beloond met drie punten. Een gelijkspel levert één punt op. Met de maatregel hoopt de Nederlandse hockeybond (KNHB) aanvallend en attractief spel te bevorderen.

Net als de afgelopen drie jaar wordt de reguliere competitie bij de vrouwen komend seizoen afgesloten met play-offs. In de halve finales speelt de nummer één na 22 wedstrijden tegen de nummer vier, de nummer twee ontmoet de nummer drie. Beide winnaars treffen elkaar in de finale.

Verschil met voorheen is dat de duels in de eindronde met ingang van komend seizoen volgens het best-of-three-principe worden afgewerkt. De ploeg die twee wedstrijden wint, plaatst zich voor de finale die eveneens over maximaal drie wedstrijden gaat. De bekercompetitie is dit seizoen afgeschaft.

De hockeybond hanteert met ingang van dit seizoen een aangescherpte tuchtrechtprocedure. Scheidsrechters moeten sneller optreden bij overtredingen en verbaal wangedrag. Een rode kaart wegens zogeheten 'eenvoudig verbaal wangedrag' betekent een automatische schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. De strafmaat voor een uitsluiting wegens 'overig verbaal wangedrag en fysieke overtredingen' wordt bepaald door de tuchtcommissie. Een derde gele kaart betekent een schorsing voor het eerstvolgende duel.

Per 1 januari worden steekproefsgewijs dopingcontroles uitgevoerd in de hoofdklasse. Spelers en speelsters die uitkomen in Europese bekertoernooien kunnen eveneens op een doordeweekse dag worden gecontroleerd.

In de vrouwencompetitie staat titelverdediger en bekerwinnaar HGC dit seizoen onder leiding van coach Kevin Knapp (33). De oud-international van Schotland en voormalig speler van Klein Zwitserland volgde Marieke van Doorn op. Knapp kan geen beroep meer doen op aanvalster Wietske de Ruiter en spelverdeelster Florentine Steenberghe. Beide oud-internationals beëindigden hun hockeycarrière na de Olympische Spelen in Atlanta. Verdedigster Willemijn Duyster geeft het komend half jaar voorrang aan haar studie. Nicole Koolen komt van HDM naar HGC.

Andere kanshebbers voor het bereiken van de play-offs zijn Amsterdam, Den Bosch, Kampong, Laren en MOP. Vooral Amsterdam, de ploeg van coach Carina Benninga versterkte zich aanzienlijk. International Carole Thate keerde terug uit de Verenigde Staten bij haar oude club en verder maakten de Amerikaanse international Pam Neiss en Anna Lawrence van Nieuw Zeeland de overstap.

Laren zag strafcornerspecialiste Frederiek Grijpma en Myrna Veenstra vertrekken naar Amsterdam. Bovendien ging de Duitse international Vanessa van Kooperen weg. Jolijn Abbas (Bloemendaal), de zusjes Hanneke, Lieke en Minke Smabers (HDM) en de Spaanse doelvrouw Maribel Martinez de Murguia zijn nieuw in de selectie van Laren-coach Caroline van Nieuwenhuyze.

Kampong hield de spelersgroep intact. Jeugdinternational Eefke Mulder van overgangsklasser Nijmegen kwam de gelederen versterken. In de hoofdklasse nemen Hurley en Oranje Zwart de plaatsen in van Groningen en Zwolle. Hurley begint de competitie in het Wagener-stadion met de stadsderby tegen Amsterdam. Oranje Zwart uit Eindhoven opent het seizoen met een uitwedstrijd tegen streekgenoot Den Bosch.