Speeltjes voor kribbebijters

De tijd van het grote paardenvervelen breekt weer aan. De hele lente en zomer hebben paarden en pony's hun buik kunnen volgrazen op de wei, wat rondgelummeld of met elkaar gespeeld. Maar nu de gure dagen weer in zicht komen, gaan de meeste weer op stal. Daar is het lekker warm. Maar ook saai, dodelijk saai.

In plaats van de hele dag buiten rond te lopen, staan de paarden - eigen paarden althans - in de winter zo'n 23 uur per etmaal op een oppervlak van 9 vierkante meter. En dat is heel lang, vooral als je bedenkt dat een paard maar weinig slaap nodig heeft, veel minder dan een mens. Ook het contact tussen de paarden onderling is op stal teruggebracht tot bijna niks. Lekker in elkaars manen en staart krauwen en schurken is er niet meer bij. Ruiken door de tralies van de box heen is het enige dat ze nog rest.

Paarden die zich vervelen, ontwikkelen allerlei rare gewoontes. Stalondeugden heten die. Het ene paard zie je urenlang met het hoofd uit z'n box staan zwaaien, van links naar rechts en weer terug. Door dit 'weven' worden z'n voorbenen ongelijkmatig belast en slijten eerder. Een andere stalondeugd die uit verveling is geboren, is 'kribbebijten'. Kribbebijters zijn paarden die als ze de kans krijgen de deuren van hun box of de randen van hun voerbak met hun tanden kapot schrapen, ook dit weer uren achtereen. Voor het paard is dat knagen niet zo erg, maar de ondeugd loopt vaak uit in het wel gevaarlijke 'luchtzuigen'. Een luchtzuiger is een paard dat z'n tanden in de rand van bijvoorbeeld een voerbak zet, z'n mond openspert en lucht naar binnen slokt. Door dit opslokken van lucht - dat met harde klokgeluiden gepaard gaat - kan een paard te veel gas in z'n maag en darmen krijgen en een gevaarlijke koliekaanval krijgen.

Om te voorkomen dat je paard of pony zich erg verveelt op stal, kun je een paar simpele dingen doen. Zo kun je hooi niet in één of twee plakken aan je paard geven, maar het losjes verspreiden door de stal, zodat het paard - net als in de wei - langer met eten bezig is omdat hij ernaar op zoek moet. Ook kun je een zoutblok in de stal ophangen: de meeste paarden staan hier tijden gelukzalig aan te likken, en het is nog gezond ook. Maar de echte die-hards, de doorgewinterde kribbebijters, wevers of luchtzuigers, krijg je met deze trucjes meestal niet rustig.

Voor dit soort paarden zijn er tegenwoordig speeltjes in de handel. Je hebt de 'horse-ball', die in twee maten te koop is. De rode, grote skippybal is voor in de wei (maar dat is eigenlijk overbodig als je paard wel eens met andere paarden de wei ingaat), en de kleinere, gele, is voor op stal. Zelfs paarden die normaal voor iedere mus op de loop gaan, zie je met zo'n gele bal aan een touw tevreden staan stuiteren op stal.

Ook is er de 'speelappel', die je aan een halstertouw in de stal ophangt. Het ding is gemaakt van onschadelijke kunststof en ruikt echt naar appel. Heb jij weleens een paard met zo'n appel op stal bezig gezien? Ik wel. Uren was het dier met z'n nepfruit in de weer: hij likte en sabbelde eraan, stuiterde ermee op z'n hoofd en rug, en als hij moe was viel hij ernaast in slaap.

Een van de grootste winkels voor paardesportartikelen is Divoza, Bosweg 18 in Leek. Voor een gratis catalogus kun je bellen naar 0594-512145.

    • Lucette ter Borg