Seropositieve bokser wil aids knock-out slaan

TULSA, 20 SEPT. De seropositieve bokser Tommy Morrison wil de ring weer in. De Amerikaanse zwaargewicht beëindigde zijn loopbaan zeven maanden geleden, nadat een test had aangetoond dat hij besmet was met het virus dat aids kan veroorzaken. Een datum voor zijn rentree heeft Morrison nog niet genoemd, een tegenstander ook niet.

De 27-jarige Morrison, die 45 overwinningen heeft geboekt en maar drie nederlagen leed, vertelde gisteren dat de opbrengst van zijn volgende gevecht ten goede zal komen aan kinderen met HIV of al ontwikkelde aids. Morrison moet dan wel eerst nog een licentie zien krijgen. Het is in een aantal Amerikaanse staten, waaronder Nevada, New York en New Jersey, verboden dat een met HIV geïnfecteerde bokser nog in actie komt.

“Ik heb met enkele van de beste doktoren ter wereld gesproken en ze hebben me verzekerd dat het HIV-virus niet in de boksring kan worden verspreid. Daarom heb ik besloten nog één gevecht te leveren, om een bijdrage te leveren aan de knock-out van aids”, zei Morrison, die in februari te horen kreeg dat hij besmet was.

Kandidaten om Morrison partij te geven zijn er volgens zijn advocaat Stuart Campbell voldoende. Onder hen George Foreman, die drie jaar geleden al eens op punten van Morrison verloor. “Ja hoor”, zei de boksveteraan in Miami. “En ik zal proberen hem knock-out te slaan ook.”

Tegenstanders van het idee waren er overigens ook. Bijvoorbeeld de nog ongeslagen talenten David Tua en Darroll Wilson, die vandaag tegenover elkaar staan. “Als hij terug wil komen, prima, maar ik wil daar niets mee te maken hebben”, zei Tua, “ik word al bang bij de gedachte alleen.” (Reuter)