Regering Bulgarije is 'mafia'

NEW YORK, 20 SEPT. De Bulgaarse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft gisteren de Bulgaarse regering beschuldigd “tegenstanders van het communisme” die in sleutelposities zitten, met “smerige trucs” te willen uitschakelen.

Ambassadeur Pashovski las gisteren een brief voor die hij aan zijn regering had geschreven. Daarin beschuldigt hij “pro-communistische ministers” de Bulgaarse grondwet te willen uitschakelen en democratische hervormingen te smoren. Pashovski zei niet voor zijn leven te vrezen, hoewel er volgens de politie van New York duidelijk een poging is gedaan hem om te brengen door zijn auto onklaar te maken. De verbinding van het stuurwiel met de wielen zou zijn doorgezaagd.

Pashovski vertelde verder dat hij plotseling van Bulgarije een kok kreeg toegewezen, die wel elke maand salaris ontving maar niet kon koken. “Het was goedkoper geweest een gerenommeerde chef-kok uit Parijs te laten overkomen.”

Een collega-ambassadeur, met standplaats Tirana, zou op de weg terug naar Albanië door de chauffeur van de dienstauto van een bergklif zijn gereden. De man zou het ongeluk hebben overleefd, hoewel de chauffeur er vandoor was gegaan en hem had laten liggen.

“Terwijl de tranen van de slachtoffers van het communisme nog niet zijn opgedroogd, worden wij met een scenario van een mafia-plot geconfronteerd”, aldus Pashovsky in de brief die hij heeft geschreven aan de Bulgaarse minister van buitenlandse zaken Pirinski en premier Videnov.

Pahovski heeft sinds het aantreden van de regering onder Videnov moeilijkheden gehad. Pogingen om hem te herroepen als ambassadeur zijn gestrand op de Bulgaarse president Zhelev. Zhelev is oprichter van de Bulgaarse democratische beweging.