R. van de Laar (VVD); IJverig en onhandig

Robert van de Laar (VVD) had de eer aan zichzelf willen houden. Nog voordat de fracties in de Haagse gemeenteraad hun definitieve oordeel over de wethouder economisch structuurbeleid, marketing en personeelszaken kenbaar hadden kunnen maken, kondigde hij eerder deze week aan zijn functie neer te leggen.

Maar gisteren, tijdens een raadsvergadering waarop hij zijn besluit toelichtte, kreeg hij alsnog een lawine aan kritiek te verduren en werd duidelijk dat als hij niet zelf was opgestapt, de raad hem toch wel naar huis had gestuurd. Van de Laar had “de enige juist stap” genomen, aldus de raad, want met zijn handelwijze inzake de ontwikkeling van het bedrijventerrein Laakhaven-Centraal had hij het vertrouwen van de raad verspeeld.

De 49-jarige Van de Laar heeft naar het oordeel van de raad een politieke doodzonde begaan door een jaar lang de gemeenteraad onwetend te houden van zijn plannen voor het combineren van woningen en bedrijven in Laakhaven-Centraal, een desolaat gebied achter station Hollands Spoor waarvan de gemeenteraad drie jaar geleden uitdrukkelijk bepaalde dat er bedrijven en kantoren moesten verrijzen. Nadat de projectontwikkelaar was gaan klagen over de gebrekkige belangstelling voor kantoren op deze locatie en zich de mogelijkheid voor woningbouw aandiende, liet Van de Laar zijn ambtenaren een jaar lang werken aan plannen voor woningen. De wethouder sprak gisteren van “autonome ambtelijke processen”. Ondanks veelvuldige beloften beschikt de raad zelfs nu nog niet over de gewijzigde plannen. “Er is procedureel onverantwoord gehandeld”, oordeelde de D66-fractie gisteren.

Van de Laar gold in Den Haag sinds zijn aantreden ruim twee jaar geleden als een van de minder sterke wethouders in het college van B en W. “Onhandig” is een veelgehoorde kwalificatie. Hij streed doorgaans met een “tomeloze inzet” voor de Haagse zaak maar hij miste te vaak ook het politieke instinct, de fijngevoeligheid zo men wil. Hij haalde zich vorig jaar de woede van de gemeente Leiden op de hals door het Amerikaanse bedrijf Software Support een kwart miljoen gulden te bieden als de firma bereid was zich te vestigen in Den Haag en niet in Leiden, waarmee al een voorlopige overeenkomst was gesloten. Ook een zelfbetaald reisje op uitnodiging van het bedrijfsleven naar de wereldkampioenschappen voetbal in het Amerikaanse Orlando baarde opzien. Van de Laar had de afgelopen twee jaar te weinig krediet opgebouwd om hem de “wezenlijke misstap” bij Laakhaven te kunnen vergeven.

Het explosieve dossier Laakhaven wordt voorlopig aangehouden. Wel komt er een onderzoek van bureau De Brauw Blackstone Westbroek naar de juridische positie van de gemeente bij eventuele schadeclaims van woningcorporatie en projectontwikkelaar, indien de plannen tot woningbouw worden afgeblazen. Onderzoeksbureau Kolpron is ingeschakeld om te na te gaan of markt voor kantoren op de locatie Laakhaven-Centraal inderdaad zo slecht is en of er alternatieven zijn. En bureau Berenschot is in de arm genomen om het “ambtelijke traject” van de plannenmakerij te toetsen. Van de Laar neemt weer zitting in de raad. De VVD heeft de huidige voorzitter van de raadsfractie, G. Verkerk, voorgedragen als zijn opvolger. Verkerk is jurist bij de Raad van State.