Polemiek over bezoek paus aan Frankrijk

TOURS, 20 SEPT. Paus Johannes Paulus II is gisteren begonnen aan een vierdaags bezoek aan Frankrijk. Hij kwam in een relatief goede lichamelijke conditie aan in Tours. Na een ontmoeting met de Franse president, Jacques Chirac, reisde hij per helikopter naar Saint-Laurent-sur-Sèvre in de oostelijke Vendée, waar hij als besluit van de dag in de plaatselijke basiliek de vespers zong samen met de gelovigen van de regio.

De paus is onder andere in Frankrijk voor de herdenking van de doop, 1500 jaar geleden van Frankische koning Clovis.

Franse socialisten en katholieken zijn verwikkeld in een hevige polemiek over het bezoek en met name over de herdenking van Clovis' doop zondag in Reims. De eerste secretaris van de socialistische partij, Lionel Jospin, zei gisteren dat “een spirituele daad”, die de socialisten “respecteren”, op deze manier wordt “getransformeerd in een officiële daad”. Daarnaast stelde hij “de financiering van dergelijke manifestaties” aan de kaak.

De paus zelf sprak over de “lange traditie van solidariteit en broederschap” van Frankrijk en meende dat het “een eer is voor Frankrijk de (-) meningsverschillen te overwinnen en te herdenken dat de doop van Clovis deel uitmaakte van de gebeurtenissen die het hebben gevormd.”