Onderzoek stagneert door rivaliteit bij Belgische politie

In het licht van de affaire-Dutroux blijkt nog eens pijnlijk waartoe de guerre des flics, de Belgische politie-oorlog, kan leiden. De rijkswacht heeft cruciale informatie over kinderontvoerder Marc Dutroux niet doorgespeeld aan de bij het onderzoek betrokken parketten. Om er zelf mee te kunnen 'scoren', zeggen critici.

Maar de rijkswacht beweert dat een aantal gegevens wel degelijk werd doorgegeven en dat andere informatie niet zo belangrijk leek. Ook nu nog wordt het parket van Neufchâteau in de zaak-Dutroux gehinderd door geruzie tussen de rijkswacht en de gerechtelijke politie, zo meldt vanmorgen De Standaard. Beide diensten zouden hoofdverdachten opeisen en cruciale informatie achterhouden.

Oorzaak van de politie-oorlog is de concurrentie tussen de drie Belgische politiediensten: de rijkswacht (16000 man), de gemeentepolitie (17000) en de gerechtelijke politie (1300). De rijkswacht, die dit jaar zijn 200ste verjaardag viert, is bevoegd voor heel België. Daarnaast hebben alle 589 gemeenten hun eigen politiecorps, in grootte variërend van één veldwachter tot honderden agenten. De gerechtelijke politie werd in 1919 opgericht en is verbonden aan de parketten.

Vooral de gerechtelijke politie en rijkswacht betwisten elkaars competentie. Dit leidt tot botsingen en ondermijnt het onderzoek. Zo heeft de strijd tegen de 'hormonenmafia' (de handel in illegale groeimiddelen voor runderen) geleden onder de guerre des flics. De rivaliteit tussen de verschillende diensten kwam ook naar voren in het parlementaire 'onderzoek naar het onderzoek' naar de Bende van Nijvel. Daarna werd het gezag over de rijkswacht overgeheveld van het ministerie van defensie naar dat van binnenlandse zaken, werd het zogeheten comité P opgericht, dat toeziet op politiediensten, en is een wet ingevoerd die de onderlinge samenwerking moet regelen.

Een nota van de regering, die de rijkswacht verantwoordelijk wil maken voor zware criminaliteit; de gerechtelijke politie voor witte boorden-criminaliteit en de gemeentepolitie voor het voorkomen van misdaden in de wijken werd kort na verschijning in juni door de gerechtelijke politie afgeschoten, omdat die de rijkswacht een monopoliepositie zou verschaffen. Vandaag stelden de hoofdcommissarissen van de gerechtelijke politie in een brief aan minister van justitie De Clerck voor om tot één criminaliteits-politie te komen. Daartoe zouden de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB) van de rijkswacht en de gerechtelijke politie moeten samensmelten. De rijkswacht heeft nog niet gereageerd op het voorstel.