Ondersheidingen

Foto: DEN HAAG - Op de binnenplaats van het ministerie van Defensie wachten militairen op de uitreiking van een aantal hoge onderscheidingen aan hen. Minister Voorhoeve (Defensie) reikte het ereteken van verdienste uit aan een militair van de luchtmacht, de 34-jarige sergeant-majoor Van der Slik, die in Bosnië zijn collega uit een mijnenveld redde.

De onderscheiding, die pas vier keer eerder is uitgereikt, wordt toegekend aan militairen en burgers voor betoonde moed in levensbedreigende situaties in vredes- en oorlogstijd. Voorhoeve reikte verder de Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties uit aan achttien militairen van het 1ste Contingentscommando IFOR en vijf militairen van het EOC van de luchtmacht. Van der Slik was in de eerste helft van dit jaar voor het Explosieven Opruimingscommando van de luchtmacht uitgezonden naar Busovaca in Bosnië, in het kader van de IFOR-vredesmacht. Bij het ruimen van mijnen in de buurt van Turbe liep zijn collega Aarts op een mijn en raakte daarbij zijn rechtervoet kwijt. Van der Slik, zelf gewond in het gezicht, schoot zijn collega te hulp, nadat hij enkele mijnen onschadelijk had gemaakt om bij hem te kunnen komen, aldus Defensie. (Foto Roel Rozenburg)