NPM naarstig op zoek naar investeringen

AMSTERDAM, 20 SEPT. De Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) heeft de grootste moeite geschikte investeringen te vinden. De prijzen van bedrijven zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat de NPM vaak afziet van een deelneming.

Dit vertelde directeur M. Dekker gisteren in toelichting op de halfjaarcijfers.

Vooral financiële partijen, zoals banken en beleggingsinstellingen, doen driftig mee aan de prijsopdrijving en bieden vaak meer dan industriële partijen. Dat is vreemd, omdat de laatste groep strategische meerwaarde kan hebben bij een acquisitie, aldus Dekker.

“In het financiële circus hangt de trapeze aardig hoog in de nok. Met als gevolg dat men diep kan vallen”, waarschuwde de NPM-topman. Hij wees daarbij op de gevaren van complexe investeringsconstructies, zoals via cumulatief preferente aandelen (met vast dividend) in combinatie met leningen.

Pure financiële acrobatiek, aldus Dekker. “Voor de belegger zijn het investeringen in een financieel vehikel dat boven een bedrijf hangt.”

Voor de lange termijn kan de bedrijfsvoering bij dergelijke constructies gevaar lopen, aldus Dekker. “Bij tegenvallers blijven noodzakelijke investeringen achter of moeten onderdelen worden afgestoten en vinden er herstructureringen plaats. Met alle gevolgen voor de werkgelegenheid.”

Vooral bedrijven in de high tech, de biotechnologie, consumentenprodukten en diensverlening zijn duur. Het recente succes van automatiseerder Baan op de beurs van Amsterdam en de Amserikaanse Nasdaq bij voorbeeld heeft zijn uitwerking niet gemist. Baan zag zijn aandeel binnen de kortste keren omhoog schieten en geldt nog steeds als het voorbeeld voor branchegenoten.

“Men denkt allemaal dat men kleine Baantjes is”, aldus Dekker. “Laatst hadden wij hier iemand over de vloer met 2 ton omzet en nog geen stuiver verdiend. Die wilde 100 miljoen. We hadden moeite om onze gezichten in de plooi te houden.”

Ondanks haar terughoudende opstelling verwacht de NPM dit jaar 100 miljoen gulden te steken in diverse deelnemingen. “Maar we doen het alleen als het haalbaar is. Nu is in veel gevallen de beste investering om niet te investeren”, verklaarde Dekker.

Over de resultaten van het eerste halfjaar maakt de NPM-directeur zich weinig zorgen. De totale winst steeg, vooral dank zij aanzienlijk hogere vermogenswinst, met 15,2 miljoen tot 78,8 miljoen gulden. Het operationele resultaat - datgene wat uit dividenden wordt verdiend - daalde licht tot 52,1 miljoen gulden. Voor geheel 1996 verwacht de participatiemaatschappij een geringe groei van dit resultaat. (ANP)