Koers BAM klapt in na fors halfjaarverlies

AMSTERDAM, 20 SEPT. Het aannemingsconcern BAM heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een forse klap opgelopen als gevolg van de zeer slechte halfjaarcijfers. Het aandeel daalde 8,50 gulden tot 91,50 gulden, ofwel 8,5 procent.

AMSTERDAM BAM, het in omvang vijfde bouwconcern van Nederland, heeft in het eerste half jaar van 1996 de winst zien dalen tot 0,6 miljoen gulden, in vergelijking met een winst van 8 miljoen gulden in de eerste helft van 1995. Dit was het gevolg van de verliezen in Duitsland, waaruit het concern zich nu terugtrekt. De cijfers werden gisteren nabeurs bekendgemaakt, zodat de beleggers pas vanmorgen konden reageren met de verkoop van het aandeel.

Het wantrouwen bij beleggers jegens het aandeel BAM bestaat al langer. De laatste tijd maakt vooral de wegenbouw goede tijden door in Nederland, waar BAM 90 procent van de omzet haalt. BAM is echter uitsluitend actief in de woning- en utiliteitsbouw.

De Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen bij een rustige beurshandel iets omhoog gegaan. Rondom het middaguur noteerde de Amsterdam EOE-index (AEX)) 1,4 punt hoger op 565,21 punten. De meeste orders kwamen van de optiebeurs, waar vandaag een aantal optiecontracten expireerde. De obligatiemarkt was vriendelijk gestemd, terwijl de dollar vast was.

Het koersenbord liet vrijdag een verdeeld beeld zien, maar echt veel beweging vertoonden de fondsen niet. Philips was de sterkste stijger op 58,80 gulden, een plus van 0,90 gulden. Gisteren hield het concern presentaties voor analisten in de Schotse beeldbuizenfabrieken van Philips. De presentatie maakte blijkbaar een goed indruk. “Ze zijn marktleider bij de beeldbuizen. Zelfs concurrenten kopen die dingen. Philips heeft op dat gebied weinig last van het prijsverval”, aldus een handelaar.

Chemiegigant DSM steeg tijdens de ochtendhandel zelfs naar een winst van 4 gulden, maar kon dat niveau niet helemaal vasthouden. Rond de middag noteerde DSM een winst van 1,50 gulden op 167,50. Ook dit fonds had een volgens analisten positieve presentatie gehouden. “Ze zijn optimistisch over het prijsniveau in de tweede helft van dit jaar én 1997”, aldus de effectenbemiddelaar. Collega Akzo Nobel echter bewoog zich nauwelijks op 194,90 gulden, een minimale winst van een dubbeltje.

KLM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het fonds heeft sinds de publicatie van de niet al te beste kwartaalcijfers weken geleden last van een vertrouwenscisis. De concurrentie is moordend. KLM liet 0,60 gulden liggen op 43,60 gulden.

De dollar is de handel op de Europese wisselmarkten vrijdag begonnen met een winst van een halve cent. In Amsterdam stond de koers vanmiddag op 1,7000 gulden, de slotkoers van donderdag bedroeg 1,6955 gulden.

NEW YORK Inflatievrees en de daaruit voortvloeiende verwachting dat de rente in de Verenigde Staten omhoog gaat, heeft de aandelenkoersen op Wall Street donderdag op verlies gezet. De Dow Jones-index sloot volgens de eerste gegevens 9 punten lager. De slotstand van de index kwam hierdoor uit op 5868 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was behoorlijk lager. De Nikkei-index daalde met 210,61 punten tot 21.112,24. De beleggers willen kennelijk niet met veel stukken blijven zitten in het lange weekeinde. Maandag is de beurs dicht wegens een feestdag.