Koerdische tv doelwit van actie politie

BRUSSEL, 20 SEPT. In België, Groot-Brittannië en Duitsland zijn in een gecoördineerde actie waarbij tevens de Nederlandse en de Luxemburgse politie betrokken was, woningen en kantoren doorzocht van Koerden en Koerdische organisaties die worden beschuldigd van banden met de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

In België zijn vijf Koerden gearresteerd op beschuldiging van het witwassen van geld verkregen uit criminele activiteit. Achttien personen kregen “om veiligheidsredenen” opdracht België te verlaten.

In Engeland en België waren met name kantoren van de Koerdisch-talige MED-tv doelwit van de politie-operatie. MED-tv schortte vervolgens haar uitzendingen op met een verwijzing naar “de aanhoudende vuile, vijandige motieven tegen uw televisiestation”. Een woordvoerder van MED-tv in Londen ontkende dat de zender banden onderhoudt met de PKK; volgens hem verzorgt de Koerdische omroep alleen culturele en educatieve programma's. MED-tv werd begin juli van de Eutelsat satelliet gehaald na waarschuwingen van de Onafhankelijke Televisiecommissie, die toezicht houdt op de omroepen in Groot-Brittannië, dat zij de regels inzake onpartijdigheid schond. MED-tv had 15 augustus haar uitzendingen hervat.

De politie kwam in actie na de inbeslagneming in Luxemburg, enkele maanden geleden, van 10 miljoen dollar bij een maatschappij die programma's produceert voor MED-tv. Het geld zou afkomstig zijn uit criminele activiteit van de PKK, met name drugs-, wapen- en mensensmokkel en afpersing van Koerden. (AFP, ANP)