Juppé noemt Le Pen racist

PARIJS, 20 SEPT. “Jean-Marie Le Pen is diep racistisch, antisemiet en xenofoob.” Met die uitspraak heeft Frankrijks minister-president Alain Juppé voor het eerst openlijk gereageerd op de recente uitspraken over de ongelijkheid der rassen van de leider van het extreem-rechtse Front National.

Juppé zei voor een zaal middelbare scholieren in Montpellier niet verrast te zijn over Le Pens aanvallen op de door Frankrijk gevoerde immigratiepolitiek. “Sinds de jaren '80 bestrijd ik zijn opvattingen. Er is een totale incompatibiliteit tussen zijn ideeën en wat ik geloof. Ik zal het Front persoonlijk met alle politieke middelen bestrijden.”

De premier verklaarde zich tegenstander van iedere vorm van politiek compromis met het Front National, dat in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vorig jaar vijftien procent van de stemmen haalde. Juppé noemde het ontwerpen van scherpere wetgeving om racisme strafrechtelijk te kunnen aanpakken moeilijk. Hij vond het hachelijk voor te schrijven welke opinies strafbaar zijn.

Het Front National meent dat Juppé zijn hoofd heeft verloren na de laatste voor het front gunstige verkiezingsuitslagen in Toulon. Volgens een officiële reactie is de premier “delirisch en vertoont hij tekenen van paranoïde gedrag in de klinische betekenis van het woord.”

Ook de voorman van de oppositionele Parti Socialiste, Lionel Jospin, heeft zich in de discussie gemengd. Hij veroordeelde Le Pen in niet mis te verstane termen. Eerder deze week vroeg hij zijn partijgenoten gecoördineerd op te treden om de ideeën van het Front effectief te kunnen bestrijden, èn de zwakte van de regerende centrum-rechtse coalitie uit te buiten.

De Franse regering blijft de toon opvoeren. Eric Raoult, onderminister voor stadszaken, en belast met de zorgen van de arme voorsteden waar Le Pen veel van zijn inspiratie opdoet, heeft gezegd: “Het Front National is bezig fascistisch te worden en Le Pen nazistisch.”