Japanse premier stuurt aan op verkiezingen

TOKIO, 20 SEPT. De Japanse regering heeft vandaag besloten op 27 september een speciale zitting van het Lagerhuis bijeen te roepen, waarmee de weg vrij is voor premier Ryutaro Hashimoto om vervolgens het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Naar algemene verwachting zullen de nieuwe parlementsverkiezingen op 20 oktober plaatshebben.

De Japanse pers noemt de datum al enige tijd als een vaststaand gegeven en politici zijn inmiddels druk bezig met de voorbereiding van hun campagnes. Redenen om nu verkiezingen uit te schrijven zijn de populariteit van premier Hashimoto en zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP), samenhangend met het succesvol ten einde brengen van het conflict met de gouverneur van Okinawa over de Amerikaanse bases en het desintegreren van zijn coalitiepartners, de Sociaal-Democratische Partij en Sakigake.

    • Hans van der Lugt