Gezond voor jong en oud

Waarschijnlijk zijn kabouters vegetariërs. Echte planteneters. Want nog nooit heeft iemand een kaboutervarken of een kabouterkip gezien. Dat ze 's avonds hun vork in een gebraden meikever of gekookte regenworm steken lijkt ook niet waarschijnlijk. Het ligt veel meer voor de hand dat ze, omdat ze toch al op paddestoelen zitten en in paddestoelen wonen, ook paddestoelen eten.

Vuurtje van dorre bladeren en weer een dikke vliegenzwam op de barbecue. In de herfst tenminste. De rest van het jaar zijn er geen paddestoelen, maar kabouters zijn van nature slim dus ze zullen wel van de mensen hebben afgekeken hoe ze champignons kunnen kweken in de kelder. Of in een holle boom.

Ze eten hun paddestoelen vaak rauw. Dat kan heel goed en sluit mooi aan bij de gezonde kabouterlevenswijze. Wil je van je moeder of vader ook een gezonde kabouter maken, koop dan 150 gram mergel- of grotchampignons. Stukje van het voetje afhalen en in drie of vier dunne plakken snijden. Citroensap erover gieten en aan alle kanten mee in aanraking laten komen. Worden ze meteen mooi wit van. Nog wat lekkere olie erover en ook klein geknipte bieslook en/of peterselie. Voor de smaak kun je er aan tafel nog een beetje kabouterzout en wat kabouterpeper over strooien. Voor de één wat meer en de ander wat minder. Net zoals de kabouters doen. De ene kabouter is tenslotte ook de andere niet.

    • Philip Mechanicus