Gele-truidrager Zülle breidt voorsprong in Vuelta uit; Opnieuw inzinking Indurain

ROTTERDAM, 20 SEPT. Met doffe ogen en een lege blik stond Miguel Indurain gisteren de pers te woord. Hij had juist een minuut verspeeld op gele-truidrager Alex Zülle. Zijn kansen op de eindzege in de Ronde van Spanje lijken verkeken. Maar Indurain wilde van geen opgave weten. “Dit was werk voor explosieve renners. Ik ben meer gebaat bij lange beklimmingen. Mijn kansen komen nog.”

De woorden van Indurain stonden haaks op het wedstrijdbeeld van de twaalfde etappe naar Alto del Naranco. Bij de eerste serieuze beklimming in de Vuelta moest hij afhaken. Bij regenachtig weer heeft hij zich nooit lekker gevoeld, maar achterop raken op een vrij eenvoudige helling hoefde hij de afgelopen jaren nooit. Indurain lijkt over zijn sportieve hoogtepunt heen.

Na zijn nederlaag in de Tour de France kan hij in de minder zware Vuelta evenmin imponeren. In de tijdritten, voorheen zijn specialiteit, verliest hij dit seizoen voor het eerst terrein op de concurrentie. In de bergetappes komt hij souplesse tekort. De verwachting is dat de 32-jarige Indurain over een paar weken zijn afscheid van de wielersport bekendmaakt.

Zülle begreep gisteren dat zijn Spaanse rivaal problemen had en versnelde halverwege de klim naar Alto del Naranco. Voor hem streden de Italianen Andrea Peron en Daniele Nardello om de dagprijs. De laatste won de sprint, de eerste tekende vergeefs protest aan tegen een duw van Nardello. De televisiebeelden bevestigen het gelijk van de jury. Peron was vlak voor de eindstreep afgeweken van zijn lijn en werd door Nardello niet onreglementair teruggeduwd.

Zülle had gisteren veel te danken aan ploeggenoot Laurent Jalabert, die zich schijnbaar zonder problemen schikte in een knechtenrol. De Fransman was vorig jaar nog oppermachtig in de Vuelta. Dit jaar rijdt hij in dienst van de Zwitser die vooral in de individuele tijdrit van dinsdag een sterkere indruk maakte. Het onderlinge verschil bedraagt nog geen anderhalve minuut. Bij een eventuele inzinking van Zülle kan Jalabert alsnog toeslaan.

De 28-jarige Zwitser toonde zich na afloop verheugd over zijn groeiende voorsprong op Indurain. Hij heeft een marge van twee minuten opgebouwd en hoeft zich onder de huidige omstandigheden weinig zorgen te maken. Toch hield Zülle een slag om de arm. “Schrijf hem niet te vroeg af. Indurain blijft Indurain. Hij is een groot kampioen, die altijd snel recupereert. Het zou mij niet verbazen als hij nog een keer voluit in de aanval gaat.”