Eisen Bosnische Serviërs aan staatspresidium

SARAJEVO, 20 SEPT. Het Servische lid van het Bosnische staatspresidium, Momilo Krajisnik, wil dat het voorzitterschap gaat rouleren tussen de vertegenwoordigers van de bevolkingsgroepen in Bosnië. Volgens de huidige regels, die zijn vastgelegd in het vredesakkoord van Dayton, wordt het voorzitterschap gedurende twee jaar bekleed door de kandididaat die de meeste stemmen heeft gekregen. Daarna worden opnieuw verkiezingen gehouden.

Bij de verkiezingen van afgelopen zaterdag kreeg de kandidaat voor de moslimpartij SDA, Alija Izetbegovic, de meeste stemmen. Krajisnik kreeg 40.000 stemmen minder, de vertegenwoordiger van de Kroaten kwam op de derde plaats.

Krajisnik sprak gisteren kort met journalisten, na afloop van een gesprek met de Kroatische vertegenwoordiger in het staatspresidium, Kresimir Zubak. Krajisnik zei dat zijn partij - de nationalistische SDS - het streven naar afsplitsing van het Servische gedeelte voorlopig heeft opgegeven. “Utopia heeft ons te veel bloed gekost”, aldus Krajisnik. “Onze wens om zelfstandig verder te gaan is onveranderd. Maar als we niet realistisch zijn, rest ons helemaal geen toekomst.” Maar hij waarschuwde dat de partijen elkaar wel dienen te respecteren. Om dat te bevorderen leek het hem verstandig het nieuwe presidentsschap te huisvesten bij de demarcatielijn tussen moslim/Kroatisch- en Servisch-gebied. Dat idee werd gisteren afgewezen door Izetbegovic. “Dat accepteren we niet”, zei hij. Izetbegovic zei vervolgens dat de houding van Krajisnik hem deed denken aan nationalistische obstructie van de kant van de Bosnische Serviërs voordat de oorlog uitbrak. “Maar de situatie is nu geheel anders. Het idee van een groot Servië dat leiders in Belgrado koesterden is militair gestrand.”