Duitsland begint met terugsturen Bosniërs

BONN, 20 SEPT. De Duitse deelstaten kunnen vanaf 1 oktober vluchtelingen uit Bosnië gedwongen terugsturen naar hun geboorteland. Dat is het resultaat van overleg gisteren tussen de zestien ministers van binnenlandse zaken van de deelstaten en de federale minister van binnenlandse zaken, Manfred Kanther.

Tegen de wens in van vluchtelingenorganisaties en de meeste sociaal-democratische deelstaatministers is de datum van 1 oktober gehandhaafd. Kanther, de christen-democratische deelstaatministers en SPD-minister Glogowski uit Nedersaksen waren tegen een verschuiving naar 1 april volgend jaar. Wel zijn de voorwaarden voor gedwongen terugkeer verzacht.

Het strikte gezinscriterium (eerst alleenstaanden, dan stellen zonder kinderen en pas in laatste instantie gezinnen) is verlaten. In plaats daarvan worden nu de criteria gehanteerd van de UNHCR, het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN. De UNHCR heeft 22 regio's in Bosnië geschikt verklaard voor terugkeer van vluchtelingen, tenminste als zij tot dezelfde ethnische groepering behoren.

De deelstaten mogen zelf bepalen hoe de repatriëring geschiedt. De terugkeer zal zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatshebben. Maar CSU-minister Beckstein uit Beieren, met de meeste vluchtelingen, heeft al gezegd dat hij dwang niet uitsluit als de terugkeer, die binnen twee jaar moet zijn afgerond, niet snel genoeg verloopt.

Minister Kanther is blij met de afspraken. “We zouden nooit meer zoveel vluchtelingen kunnen opnemen, als we niet heel duidelijk lieten weten dat dit geen programma voor immigratie via de achterdeur is”, aldus Kanther. Minister Glogowski uit Nedersaksen voegde daaraan toe dat terugkeer ook voor Bosnië zelf noodzakelijk is: “Verwoeste huizen bouw je niet alleen op met geld, daarvoor zijn ook mensen nodig.” (Reuter, AP)