CIA-directeur: Saddam nu sterker

WASHINGTON, 20 SEPT. De Iraakse president Saddam Hussein staat politiek sterker in het Golfgebied sinds zijn opmars in Iraaks Koerdistan en zijn jongste confrontatie met de Verenigde Staten. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA), John Deutch, gisteren gezegd op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

Deutch erkende dat Saddam militair is verzwakt door de twee Amerikaanse raketaanvallen. Maar hij wees erop dat de Europese bondgenoten zich nu behoedzaam opstellen ten aanzien van de Amerikaanse politiek jegens Irak, dat Saddam betere contacten met NAVO-bondgenoot Turkije heeft gekregen en dat de conflicten onder de Koerden in Noord-Irak de interne bedreiging van zijn regime heeft verzwakt. “Wat betreft zijn militair vermogen op de lange termijn is hij beduidend zwakker geworden”, aldus Deutch. Maar “in de laatste zes weken is hij politiek sterker geworden in de regio”. De CIA-directeur zei dat Saddam de VS en hun bondgenoten “zal blijven uitdagen”.

Deutch' conclusie was in tegenspraak met die van minister van defensie William Perry, die woensdag nog betoogde dat “de coalitie fundamenteel goed gezond is”. Na een rondreis langs verscheidene bondgenoten in het Midden-Oosten en Europa, waar hij overigens niet overal even vriendelijk werd ontvangen, zei Perry dat “ze volledige instemming aanboden met de indammingspolitiek, zoals ik die hun uitlegde”.

President Clinton zelf zei woensdag dat “we de resultaten hebben gekregen die we nastreefden”. Zijn woordvoerder meende gisteren dat de uitlatingen van Deutch niet in strijd zijn met de gevolgtrekkingen van de president.

De CIA-directeur wees er tegelijk op dat de Iraakse Koerden-leider Masoud Barzani, die de afgelopen weken met Iraakse hulp zijn macht over heel Noord-Irak uitbreidde, nu dringend om hulp heeft gevraagd om Saddam op afstand te houden. Barzani sprak deze week in Turkije met de Amerikaanse onderminister Pelletreau. Volgens Deutch speelt Barzani “een enorm gevaarlijk spel”. (Reuter, AP)