China akkoord met uitbreiding haven Hongkong

HONGKONG, 20 SEPT. China en Groot-Brittannië zijn het eens geworden over uitbreiding van de containerhaven van Hongkong met een negende terminal. De onderhandelingen dateren sinds 1992. China lag tot nu toe dwars.

De Britse delegatieleider Hugh Davies sprak gisteren van “uitstekend nieuws voor Hongkong”, mede door het positieve signaal dat ervan uitgaat naar internationale investeerders. Daarnaast is de containerhaven van vitaal belang voor de nu nog Britse kroonkolonie, die in juli 1997 weer Chinees wordt.

De Chinese regering weigerde in te stemmen met de uitbreidingsplannen omdat Jardine Matheson het consortium aanvoert dat de terminal aanlegt. Jardine, een van oudste concerns in het Britse Hongkong, is in Pekings ogen “twee handen op een buik” met gouverneur Chris Patten.

Het concern steunde de door Peking verfoeide politieke hervormingen waartoe Patten als laatste Britse gouverneur van Hongkong het initiatief nam. Jardine heeft zich nu teruggetrokken als consortiumleider.

Het akkoord te elfder ure wordt gezien als een nieuwe aanwijzing dat Peking niet meer de confrontatiekoers volgt maar wil samenwerken met de Britten. Vooral de toezegging dat de Chinese vertegenwoordiger van Hongkong, Lu Ping, bereid was bij de overdracht Patten de hand te schudden, wekte die indruk. Lu Ping betitelde Patten ooit als crimineel en politieke prostituee vanwege zijn hervormingspolitiek. (Reuter)