BORRELHAPJES MET GEGLACEERDE UIEN

De eerste gang van onze ontspannen maaltijd op het Franse platteland in de Cevennen was een reusachtige pizza. Wij waren met z'n tienen en madam had een gigantisch vierkant ovenblik voor de pizza gebruikt. Met één arm hield ze het blik vast en met de andere knipte ze de pizza in royale porties met een grote keukenschaar.

De schaar diende ook als opschepspatel. Voor deze mini-pizza's hebt u geen schaar nodig. In plaats van party-shoarma's kunt u ook gewone pitabroodjes gebruiken. Knip die wel met de keukenschaar in vieren.

Voor circa dertig hapjes.

Geglaceerde uien:

125 gram boter

2 kilo uien, in dunne plakken gesneden

1,75 deciliter droge rode wijn

1 dessertlepel balsamico azijn

2 theelepels donkerbruine basterdsuiker

zout en versgemalen peper

Verhit de boter in een grote, zware pan op een middelhoog vuur. Doe er de plakken ui in en fruit die 30 tot 45 minuten, of tot ze goudgeel zijn. Draai het vuur zeer laag, leg het deksel op de pan en laat de uien circa 4 uur smoren, of tot ze geslonken zijn.

Schep de uien om met de wijn en laat, zonder deksel, circa 20 minuten sudderen. Schep er de azijn, suiker en wat zout en peper door. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Doe in een potje met schroefdeksel en sluit. Bewaar tot een week in de koelkast. Verwijder het gestolde vet dat zich bovenop gevormd heeft.

30 party shoarma's

geglaceerde uien (recept hierboven)

15 grote zongedroogde tomaten onder olie, uitgelekt

1 grote of 2 kleine mozzarella's in 30 dunne plakken gesneden

4 tot 5 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Besmeer elk pitabroodje met wat geglaceerde ui. Snijd de zongedroogde tomaten in repen en schik die op de ui. Leg er een plak mozzarella op en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Zet de broodjes op een bakplaat en zet circa 5 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de kaas gesmolten is. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean