Werknemers lichten Wilton-Fijenoord op

SCHIEDAM, 19 SEPT. De Schiedamse werf Wilton-Fijenoord is tussen 1985 en 1995 voor 2,5 miljoen gulden opgelicht. Dat blijkt uit een uitgebreid fraude-onderzoek door de politie Rotterdam-Rijnmond.

De fraude werd gepleegd door werknemers van de werf. Ze dienden valse declaraties en facturen in. Ook lieten ze andere bedrijven privé-diensten en goederen leveren om ze vervolgens bij de werf in rekening te brengen.

De hoofdverdachte is een 53-jarige Spijkenisser. Hij is het voormalige hoofd van de afdeling financiën en economische zaken. De politie verdenkt vier andere medewerkers van het bedrijf van medeplichtigheid. Drie van hen zijn ontslagen.

Vijf andere verdachten zijn afkomstig van de toeleveringsbedrijven. Justitie verdenkt hen van het indienen van valse facturen. In totaal zitten zes verdachten nog vast.

De fraude kwam in 1995 aan het licht toen een accountantsbureau de administratie van de reparatiewerf doorlichtte. Het onderzoek heeft ruim een jaar geduurd. Inmiddels is één miljoen gulden teruggestort op de bankrekening van de werf. Het geld is afkomstig van buitenlandse rekeningen en de verkoop van eigendommen van verdachten.(ANP)