Voorkeur; Muziek

MUSICA SACRA Musica sacra, het jaarlijkse deels gratis te bezoeken festival van religieuze muziek in Maastricht, vindt voor de dertiende keer plaats op 20, 21 en 22 sept. Thema dit jaar is 'Zieners en profeten'. De muziek wordt uitgevoerd in een aantal kerken en een enkele concertzaal, soms als onderdeel van de eucharistieviering, zoals zondagmorgen 21 sept 10u in de St. Servaasbasiliek (Mis van Rheinberger door de Cappella Sancti Servatii) en 11u30 in de OLV Basiliek (Mis van Cavalli door het Basilicakoor). Het festival begint 20 sept 18u in de OLV Basiliek met Vespers en Mis door het Utrechts Studenten Gregoriaans Koor. Om 20u30 klinkt in de St. Servaasbasiliek het oratorium Elias van Mendelssohn door het Symfonieorkest van Vlaanderen. 20 en 21 sept 23u zingt Ensemble Organum in de OLV Basiliek muziek van de twaalfde eeuwse componiste Hildegard von Bingen en op dezelfde tijdstippen klinken Korangezangen in de Lutherse kerk. Er is ook hedendaagse muziek: 21 sept 16u30 in de H. Annakerk Nel deserto van Solbiati door Ensemble '88 en het Asko Koor; 21 sept 20u30 in het Theater aan het Vrijthof de wereldpremière van Bonhoeffer van Tom Johnson; 22 sept 13u elektronische muziek van Stockhausen en Dolden in de Helpoort. Het festival wordt 22 sept 20u30 beëindigd in de OLV Basiliek, waar The Tallis Scholars muziek zingen van oa Palestrina en Lassus. Inl en res: 043-3505555 11-16u.

GERGJEV FESTIVAL Naast de grote concerten en opera's die Valery Gergjev dirigeert bij het Rotterdams Philharminisch Orkest en de Kirov Opera tijdens het eerste Gergjev Festival in Rotterdam, zijn er ook allerlei kleinere concerten, zoals de integrale uitvoering van de negen pianosonates van Prokofjev door leerlingen van de pianist Alexander Toradze (23 sept 19u30) en het Debussy-recital van Jean-Yves Thibaudet op 24 sept 20u15, beide in de Kleine Zaal van De Doelen. De aangekondigde extra verrassing is de concertante uitvoering van het operaatje Le Rossignol van Stravinsky door de Kirov Opera olv Gergjev, op 21 sept 22u in de Grote zaal van De Doelen.

Op 22 sept 11u begint de dag in de Grote Zaal van De Doelen met een uur koorzang door het Koor van de Kirov Opera, om 14u15 gevolgd door de herhaling van het concert dat ook 20 sept 20u15 gaat in de Grote Zaal van De Doelen: het Rotterdams Philharmonisch orkest olv Gergjev met La mer van Debussy, het Eerste vioolconcert van Prokofjev (solist: Viktor Tretjakov) en De Vuurvogel van Strawinsky. Om 17u is er in De Unie een evenement met muziek, beelden en een gesprek met de beeldhouwer Olge Prokofjev, zoon van de componist.

TOTO LA COMPOSINA De Colombiaanse zangeres Toto la Composina heeft een stevige stijl die direct doordringt naar de ziel. 19 sept Oosterpoort Groningen, 20 sept RASA Utrecht, 21 sept Melkweg Amsterdam, 22 sept Arsenaal Vlissingen ('s middags), Dr. A. Philipszaal Den Haag ('s avonds) (Lost Paradise Dag).

DEWEY REDMAN 4 Hij was minder fortuinlijk dan zijn zoontje Joshua maar speelt op de saxofoon minstens zo modern, ook al is hij inmiddels 65. 21 sept Popular Rotterdam, 28 sept BIMhuis Amsterdam.

GEORGE KOOIJMANS Bekende Nederpopmuzikanten vertolken nummers van hun favoriete artiest, met o.a. George Kooijmans (Golden Earring), Henk Koorn (Hallo Venray!) en Ro Krom (Ro & Paradise Funk). 19 sept Arena, Amsterdam-Oost.

DEEP PURPLE Ta-ta-taaa, ta-ta-tadaaa! Het intro van 'Smoke on the water' is verplicht studiemateriaal voor elke beginnende rockgitarist. Karaoke-avond voor luchtgitaristen: 21 sept IJsselhal, Zwolle.

JAMES CHANCE De 'blanke James Brown' met zijn piepende new wave-saxofoon heeft zijn groep The Contortions nieuw leven ingeblazen. 22 sept O42, Nijmegen, 23 sept Kikker, Utrecht, 27 sept Effenaar, Eindhoven, 30 sept Winston, Amsterdam.