Voorkeur; Galerie

ANTONIETTA PEETERSLappen stof, draad en verf zijn de ingrediënten van het beklemmende universum dat Antonietta Peeters op de muren van Lokaal 01 in Breda heeft vastgespeld. Het begin is een piepklein flintertje stof dat zich vlaksgewijs vertakt en ook voortwoekert tot er een grillig web van vormen ontstaat. T/m 6 okt. Lokaal 01, Kloosterlaan 138, Breda. Do t/m zo 13-18u.

PASCALE TICHELER Het nieuwe werk van Pacale Ticheler is nog steeds landschappelijk en associatief, maar de figuratie is verdwenen. Beeldschone potloodtekeningen hebben zich losgeweekt van het voorbeeld dat Frank van den Broeck haar op de Rijksacademie stelde. De ovale emblemen zijn verdwenen. In plaats daarvan tekent Ticheler op goeddeels lege bladen ragfijne lijnen die zich sputterend lijken samen te ballen langs een diagonaal of een cirkel. Haar schilderijen die de afgelopen twee jaar steeds groter en somberder zijn geworden, roepen meer twijfel op, vanwege hun grote verwantschap met de 'schuldige' landschappen van Armando. T/m 29 sept. Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2a, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

SURREALISTEN Cokkie Snoei exposeert zelden of nooit in Nederland getoond fotowerk van de surrealisten Hans Bellmer, Claude Cahun en Pierre Molinier. Sekserolverwisseling en identiteitsverwisseling zijn, heel algemeen gezegd, de thema's die de drie in erotische, mysterieuze em humoristische vintage-prints - veelal geretoucheerde zelfportretten - tot uitdrukking brengen. Wie de tentoonstelling 'Féminin-Masculin. Le Sexe de l'Art' afgelopen jaar in het Centre Pompidou in Parijs zag - met werk van oa Cindy Sherman en Zoe Leonard - herkent de inspiratiebronnen. T/m 6 okt. Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

100 TEKENINGEN Ferd van Dieten van Galerie d'Eendt heeft zijn honderdste tentoonstelling niet willen vieren met het exposeren van één kunstenaar of van werk rond één thema, maar met een afwisselende potpourri. Vijfendertig kunstenaars, onder wie Suchan Kinoshita, Reinier Lucassen, Andrej Roiter en Kars Persoon, tonen honderd tekeningen. De mooiste is de grootste, van Henk Visch. Verder zijn er melancholieke stripfiguurtjes van Yoshimoto Nara, een sprookjesachtig landschap van Egge Baarveld en geestige souvenirs van Siert Dallinga. T/m 13 okt. Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

THOMAS HOUSEAGO De Engelse beeldhouwer Thomas Houseago die dit jaar afstudeerde aan De Ateliers exposeert een massa bizarre gipsen figuren in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ze hebben de meest uiteenlopende houdingen en formaten, ze zijn plat of ruimtelijk en al of niet beschilderd. Samen vormen ze een groep mensen die je zowel overdag op straat als 's nachts in je droom zou kunnen tegenkomen. Rozenstraat 59, Amsterdam. T/m 13 okt. Di t/m zo 11-17u

MADE IN CHINA De groeiende belangstelling in het Westen voor jonge Chinese kunst is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. De schilder Fang Lijun (1963) die al eerder bij Serieuze Zaken exposeerde, heeft dit keer in zijn kielzog Yue Minjun (1962) meegenomen. Yue Minjun schildert zelfportretten met steeds dezelfde angstaanjagend grijnzende koppen. Fang Lijun presenteert als vervolg op een serie perfect geschilderde doeken van levenloze(?) figuren drijvend in helder blauw water, nu grote houtdrukken met ditzelfde thema. De aangrijpende zwart-wit prenten zijn uitgevoerd in een ruwe, primitieve stijl. Lauriergracht 96', Amsterdam. T/m 12 okt. Wo t/m za 12-18u.

EN VERDER Grote zwart-wit foto's van Albert van Westing t/m 5 okt. in galerie De Expeditie, Amsterdam; schilderijen van Kars Persoon t/m 28 sept bij Loerakker, Amsterdam; Jan van de Pavert t/m 5 okt bij Paul Andriesse in Amsterdam; Marc Mulders t/m 3 okt bij Barbara Farber in Amsterdam; Suzan Drummen t/m 9 okt bij Akinci in Amsterdam; Michel François t/m 9 okt bij Lumen Travo in Amsterdam; negen schilders onder wie Lisa Couwenbergh, Piet Dieleman en Michael Raedecker t/m 13 okt in kunstcentrum Begane Grond, Utrecht; muurschilderingen van Suzan Drummen t/m 9 okt bij Galerie Akinci, Amsterdam en t/m 6 okt Licht in het hoofd met Zeger Reyers en Jasper van den Brink bij Artis, Den Bosch.