Vechtpartij parlement in Indiase deelstaat

NEW DELHI, 19 SEPT. De regering van de Indiase deelstaat Gujarat is vanmorgen door president Shankar Dayal Sharma naar huis gestuurd, nadat gisteren in het parlement een daverende vechtpartij ontstond, waarbij twintig gewonden vielen. Voorlopig zal de westelijke deelstaat, die bekend staat om zijn dynamische economie, direct vanuit New Delhi bestuurd worden.

De heethoofdige parlementariërs van Gujarat vlogen elkaar in de haren over de vraag wie het 179 leden tellende deelstaatparlement zou moeten leiden na de dood van de voorzitter vorige week. Tijdens een vergadering gisteren, die aanvankelijk vooral bedoeld leek om de overledene te herdenken, probeerde de regerende rechtse hindoe-partij, de Bharatiya Janata Partij (BJP), plotseling een nieuwe voorzitter uit eigen kring op te dringen.Dit leidde tot furieuze reacties van de oppositie, die juist zeer te spreken was over de vice-voorzitter. Deze had tot woede van de BJP enkele dagen daarvoor een groep dissidente BJP-leden erkend als een afzonderlijke partij in het parlement. De vice-voorzitter was gisteren echter door ziekte afwezig.

Toen de BJP de zitting bovendien nog bleek te willen benutten voor een vertrouwensstemming in de BJP-regering, was het geduld van de oppositie en de dissidente BJP-leden op. Ze gooiden een regen van kussens, microfoons en alles wat los en vast zat naar de bankjes van de regeringspartij. Toen het stof was opgetrokken bleken er twintig politici en journalisten gewond te zijn geraakt. Zeker één vooraanstaand politicus moest bewusteloos worden afgevoerd. De premier van Gujarat, Suresh Mehta, liet daarop de oppositie en de onwillige BJP-leden verwijderen, waarna de vertrouwensstemming kon worden gehouden, die de regering won. Vanmorgen werd Mehta echter uit zijn functie ontheven.