Utrecht lijdt weer blamerende bekernederlaag

ROTTERDAM, 19 SEPT. FC Utrecht is gisteravond als enige club uit de eredivisie uitgeschakeld in de voorronde van het toernooi om de KNVB-beker. De club van trainer Spelbos had eerder in eigen stadion een nederlaag geleden tegen het tweede elftal van Sparta. Gisteravond verloor Utrecht thuis met 3-2 van de amateurs van Sportclub Feyenoord, dat zich plaatste voor de volgende ronde. FC Utrecht kan zich gaan richten op de competitie.

Als goedmaker voor de nederlaag tegen Sparta 2 had het Utrechtse clubbestuur het publiek gisteravond gratis toegang verschaft. Er kwamen zesduizend toeschouwers naar stadion Nieuw-Galgenwaard. Zij zagen dat de profs in de eerste helft met 3-0 achter kwamen. Van Schijndel scoorde twee keer, Zaanen een keer. Na rust kwam Utrecht door Van den Brink en Mols terug tot 3-2, maar de nederlaag was onafwendbaar. Bij SC Feyenoord stond Pim Doesburg jr. in het doel.

Trainer Ronald Spelbos was na afloop met stomheid geslagen. “Als je op deze manier doelpunten weggeeft, kun je geen wedstrijd winnen.” Spelbos twijfelt of hij zijn spelers moet straffen voor de blamerende nederlaag. “Wat heeft het voor zin om een geslagen hond een trap na te geven?” Na de nederlaag tegen Sparta 2 kregen de voetballers een boete van duizend gulden. Vanavond komt de trainersstaf bijeen met het bestuur van FC Utrecht.

Het publiek reageerde furieus op de wanprestatie van de plaatselijke trots. Voorzitter Van de Kant verklaarde vanmorgen dat de reactie niet haatdragend was. “Ik ben na afloop naar de trouwe supporters toegegegaan. Natuurlijk waren ze teleurgesteld, maar er werd niet met spullen gegooid zoals een jaar geleden. Ze hebben de nederlaag sportief opgevat.”

Volgens Van de Kant gaat het FC Utrecht in financieel opzicht voor de wind. Alleen de sportieve prestaties vallen dit seizoen tegen. Afgelopen weekeinde behaalde Utrecht tegen Fortuna Sittard zijn eerste competitiezege. Van de Kant: “Een paar uur voor de wedstrijd kwam er nog een nieuwe sponsor langs met een grote zak met geld. Toen was ik nog een gelukkig man. Waarschijnlijk dachten de spelers dat die nederlaag tegen Sparta 2 een incident was en dat die wedstrijd tegen de amateurs van Feyenoord een fluitje van een cent was.”

De zondagamateurs van Feyenoord, uitkomend in de hoofdklasse A, hadden na hun verrassende zege in Utrecht gehoopt op een bekerloting tegen het eigen profteam. Die wens ging niet in vervulling. In de tweede ronde speelt SC Feyenoord een uitwedstrijd tegen Volendam. De profs van Feyenoord spelen in Breda tegen de zondagamateurs van Baronie, dat zich kwalificeerde na een 3-1 overwinning op Dordrecht'90.

Behalve SC Feyenoord en Baronie wist zaterdagvereniging Katwijk zich voor de volgende ronde te plaatsen. Katwijk won met 1-0 bij Haarlem. Drie amateurverenigingen bij de laatste 32 is opmerkelijk gezien de gewijzigde opzet van het nationale bekertoernooi. In het verleden zorgde het knock-out-systeem voor onverwachte uitslagen. In het huidige poule-systeem is één overwinning niet genoeg om door te bekeren. Afgelopen seizoen plaatste geen enkele amateurclub zich voor de tweede ronde.

Het Veenendaalse GVVV had tegen FC Zwolle genoeg aan een gelijkspel. De zaterdagclub hield lang stand, maar in blessuretijd bezorgde invaller Knippenberg de Zwolse profs de 3-2 zege. Eersteklasser RIOS'31 uit Echt hield Helmond Sport op 2-2. Het gelijkspel was echter onvoldoende om de voorronde door te komen.

IJsselmeervogels is in de historie van de bekercompetitie de meest succesvolle amateurclub. De zaterdagvereniging uit Spakenburg wist in het seizoen 1974-'75 door zeges op onder meer FC Groningen en AZ de halve finale te bereiken. Daarin werd van de latere bekerwinnaar FC Twente verloren. IJsselmeervogels werd gisteren uitgeschakeld. In het vissersdorp was De Graafschap veel te sterk: 3-0.

De loting heeft Ajax aan eerste-divisieclub Heracles gekoppeld. De landskampioen speelt een uitwedstrijd in Almelo. PSV voetbalt in Venlo tegen VVV. Alle wedstrijden worden gespeeld op 27 november.