Unctad vreest handelsprotectie

GENÈVE, 19 SEPT. De VN-organisatie voor handel en ontwikkeling (Unctad) vreest dat het anti-inflatiebeleid in de rijke landen zal leiden tot politieke druk terug te keren naar protectionisme. Dit zegt de Unctad in het gisteren gepubliceerde jaarrapport.

Volgens Unctad leidt het beleid in Europese landen om de criteria voor de Europese muntunie te halen tot minder groei. Zij meent dat hogere werkloosheid en lagere lonen, vooral in ongeschoolde banen, ertoe kunnen leiden dat de import van elders als een belangrijke oorzaak wordt aangewezen. Unctad meent overigens dat ontwikkelingslanden meer bestand lijken tegen externe schokken, omdat ze minder afhankelijk zijn van handel met de rijke landen. “Industrialisatie in het zuiden heeft nieuwe mogelijkheden geopen voor de zuid-zuid-relatie.” De Zuidoostaziatische 'tijgers' krijgen volgens Unctad te maken met nieuwe concurrenten in de Derde Wereld. (Reuter)