Symbool van Koude Oorlog ontmanteld

Foto : APT, 19 SEPT. Deze week is de Franse krijgsmacht begonnen met de ontmanteling van een symbool. Het Plateau d'Albion, bij Apt, ten oosten van Avignon, is de 1000 hectare grote basis waar Frankrijk sinds 1971 zijn onafhankelijk kernwapen heeft opgesteld.

Gericht op de vroegere Sovjet Unie, gebaseerd op de afschrikkingsgedachte en naar wederzijdse teveredenheid nooit gebruikt.

Een ondergronds gangenstelsel herbergt de op karretjes verrijdbare grond-grond raketten waarmee Frankrijk de vijand dag en nacht onder schot hield nadat generaal De Gaulle had besloten dat zijn land zijn 'force de frappe' moest hebben. Mirage-straaljagers en Triomphant-onderzeeërs dragen nu de middellange-afstandskernwapens waarmee Frankrijk mogelijke aanvallers wil ontmoedigen.

Naar een nieuwe bestemming van het Plateau wordt gezocht. De streek kan de werkgelegenheid van 2000 mensen en de jaarlijkse burger-omzet van 200 miljoen francs moeilijk missen. Gedacht wordt aan een instituut voor wetenschappelijk onderzoek, of een museum van de Koude Oorlog. (foto Reuter)