Strop Sumitomo nog hoger

TOKIO, 19 SEPT. De strop die het Japanse concern Sumitomo heeft geleden door manipulaties van handelaar Yasuo Hamanaka op de kopermarkt, is veel groter dan toe nu toe was aangenomen. Sumitomo maakte vanmorgen bekend de raming te hebben verhoogd van 1,8 miljard dollar tot 2,6 miljard dollar (4,4 miljard gulden).

Het koperschandaal kwam in juni naar buiten. Hamanaka, die veel gezag had op de kopermarkt, bouwde in tien jaar tijd enorme verliezen op met transacties waarvoor hij geen toestemming had van Sumitomo. Daarbij gebruikte hij vervalste papieren. De autoriteiten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn bezig met een onderzoek naar de affaire. Veel deskundigen zeiden in juni al dat de strop voor Sumitomo veel groter zou uitpakken dan 1,8 miljard dollar. Het handelshuis liet vanmorgen weten geen nieuwe aanpassing van het bedrag te verwachten. Doordat de strop veel hoger is uitgevallen dan aanvankelijk was voorzien, heeft Sumitomo zijn prognose voor het resultaat over het eind maart aflopende boekjaar ingrijpend moeten herzien. Het concern verwacht nu in plaats van een winst van 24 miljard yen (370 miljoen gulden) een verlies van 147 miljard yen. (DPA, KRF)