SPELREGELS

Roulette

Bij roulette, het bekendste casinospel, kunnen spelers fiches (jetons) inzetten op de groene tafel, die bedrukt is met een groot aantal getallen en vakjes. De spelleider (croupier) bedient het wiel (cylinder) waarover een balletje rolt. De cylinder telt vakjes die van 0 tot en met 36 genummerd zijn. De helft van de vakjes is zwart, de andere helft rood. Alleen de 0 is groen. Het vakje waarin het balletje valt, bepaalt welke combinaties winnen of verliezen.

Als het spel begint, roept de croupier “faites vos jeux”. Het balletje rolt en de spelers kunnen inzetten. Zij kunnen kiezen voor verschillende risico's. Wie inzet op een kleur (rood of zwart), oneven of even, of op de nummercategorie 1 tot en met 18 of 19 tot en met 36, heeft een kans van 18 op 37 dat de jeton wint. De speler houdt zijn ingezette jeton en krijgt een tweede uitgekeerd. Bij alle andere combinaties is de kans op winst kleiner, maar de uitgekeerde winst navenant hoger.

Het getal 0 is bijzonder. Als de 0 valt, worden alle jetons vastgehouden die op deze categorieën zijn ingezet. Pas bij de volgende spelronde worden ze vrijgegeven (als de categorie wint) of ingenomen (bij verlies). Er wordt geen winst uitgekeerd.